Tri ključna libijska lidera izjavila su u nedjelju da su se složila oko "neophodnosti" formiranja nove jedinstvene vlade koja bi nadgledala dugo odgađane izbore. Politički proces za rješavanje više od decenije sukoba u Libiji zaustavljen je otkako su izbori zakazani za decembar 2021. propali zbog sporova oko podobnosti glavnih kandidata.

Lideri su predsjednik Predsjedničkog vijeća (PC) Mohamed Menfi i šef Visokog državnog vijeća (HSC) Mohamed Takala, koji imaju sjedište u Tripoliju, i Aguila Saleh, predsjednik Predstavničkog doma (HoR) u Bengaziju.

U zajedničkoj izjavi trojica lidera su također pozvali misiju UN-a u Libiji i međunarodnu zajednicu da podrže njihove prijedloge. Rekli su da su se složili da formiraju tehnički komitet koji će "razmotriti kontroverzne tačke".  Oni su se sastali u Kairu na poziv generalnog sekretara Arapske lige Ahmeda Aboul Gheita.

"Mjere koje su danas dogovorene, vjerujemo da su veoma važan početak. To su rezultati koji su u skladu sa ambicijom Libijaca da održe izbore", rekao je Menfi medijima nakon sastanka.

Menfi je došao na vlast kada je Vlada nacionalnog jedinstva (GNU) pod premijerom Abdulhamidom al-Dbeibahom postavljena kroz proces koji podržava UN 2021. godine, ali parlament više ne priznaje njen legitimitet.

Dbeibah je obećao da neće ustupiti vlast novoj vladi bez nacionalnih izbora. Predstavnički dom izabran je 2014. godine, dok je Visoko državno vijeće formirano kao dio političkog sporazuma iz 2015. godine i sastavljeno od parlamenta izabranog 2012. godine.

Prošle sedmice, guverner Centralne banke Sadiq Kabir pisao je parlamentu tražeći od njega da odobri novu ujedinjenu vladu i nacionalni budžet zbog potrošnje GNU-a. Međunarodna diplomatija za rješavanje sukoba u Libiji fokusirala se na zalaganje za parlamentarne i predsjedničke izbore kako bi se zamijenile privremene političke institucije, uključujući HoR, HSC i GNU.

Iako su svi glavni politički igrači u zemlji pozvali na izbore, mnogi Libijci sumnjaju da istinski traže glas koji bi većinu njih mogao ukloniti s vlasti. Libija je imala malo mira od pobune 2011. koju je podržao NATO, a 2014. se podijelila između istočnih i zapadnih frakcija, sa rivalskim administracijama.