Nepoznata grupa mladića napala je aktiviste "BH Povorke ponosa" večeras u Banjalučkom naselju Mejdan.

Kako je članica Organizacionog odbora "BH Povorke ponosa", Melani Isović rekla za N1 grupa mladića, pretpostavlja huligana i navijača, fizički je nasrnula na grupu aktivista u blizini prostorija Transparency Internationala BiH.

Iz Policijske uprave Banja Luka, saopćili su da preduzimaju sve mjere i radnje u cilju rasvjetljavanja krivičnog djela nasilničko ponašanje i otkrivanju izvršilaca

Oni su u saopćenju naveli da je večeras oko 18.45 sati prijavljeno je narušavanje javnog reda i mira ispred prostorija nevladine organizacije u ulici Krfska u Banjoj Luci, na način da je više nepoznatih osoba fizički i verbalno napalo grupu građana koja se samoinicijativno okupila ispred navedenih prostorija.

“Jednom oštećenom licu je ukazana ljekarska pomoć u Službi hitne medicinske pomoći Banjoj Luci zbog tjelesnih povreda koje je zadobilo, dok su ostali okupljeni građani uz pratnju policijskih službenika pristupili u prostorije Policijske uprave Banja Luka, radi lične sigurnosti i saslušanja u svojstvu oštećenih lica. O svemu navedenom obaviješten je dežurni tužilac Okružnog javnog tužilaštva Banja Luka koji se izjasnio da se radi o navedenom krivičnom djelu”, navodu se u saopćenju banjalučke policije.

Međutim, kako saznaje Klix.ba, tri osobe su prevezene na Univerzitetsko-klinički centar Republike Srpske. Novinarka Vanja Stokić tvrdi da je policija dopustila da se napad desi.

"Policija je dozvolila da huligani večeras tuku ljude na Mejdanu. Bili su tu i samo su se sklonili", istakla je Stokić.

Ovo se desilo nakon što su nadležni zabranili događaj u sklopu Povorke ponosa koji se u ovom gradu trebao danas održati te nakon što su aktivisti za prava LGBT osoba nedavno napadnuti u Banjoj Luci.

U Našoj stranci su osudili napad te su pozvali pravosuđe i policiju da hitno reagira. Osim toga, pozvali su i političare da osude nasilje, jer smatraju da je njihova retorika doprinijela nasilju.

“LGBT populaciji sloboda, nasilnicima zatvor”, poručili su iz Naše stranke.

Nasilje su osudili i u OSCE-u, istakavši da svaki pojedinac ima pravo da slobodno živi i sigurno, bez straha od nasilja ili diskriminacije. I oni su pozvali vlasti da se pridruže jasnoj osudi ovog, kako su naglasili, nečuvenog napada i da odgovorne osobe privedu pravdi, što smatraju apsolutnim prioritetom.

Skupu u sklopu Povorke ponosa usprotivili su se predsjednik RS-a Milorad Dodik (SNSD) i banjalučki gradonačelnik Draško Stanivuković (PDP).

(Izvori: Faktor/Klix)