Robert Lewandowski postao je vrlo skup problem za Barcelonu. Nakon euforije iz prošle sezone, kada je Poljak u džep pospremio titulu najboljeg strijelca španske lige, Barelona sada ima problem s ugovorom svoje zvijezde. Lewandowski ima plaću previsoku za ono što klub može priuštiti u ovim vremenima ekonomske i sportske krize.

Barcelona i dalje pati od ozbiljnih ekonomskih problema i ima kolosalan dug od oko tri milijarde eura (uključujući finansiranje rekonstrukcije stadiona), što utječe na ograničenje plaća igrača. Sada je plaća Lewandovskog dodatan problem jer utiče na pravila finansijskog fair-playa La Lige. Ukoliko stanje ostane ovako, Vitor Roque, Iñigo Martínez ili Gavi ne mogu biti registrirani sljedeće godine u La Ligi, stoga klub razmatra prodaju igrača. Treća Poljakova sezona u Barceloni upravo je ona u kojoj zarađuje najviše: 32 miliona eura. A slijedećeg će augusta napuniti 36 godina.

Kako otkrivaju španski mediji, Poljak će ukupno primati prosječno 26 miliona eura godišnje tokom četiri godine u Barceloni, kako je definirano ugovorom. On nije jedini igrač veteran koji se pridružio Barcelioni i koji ima takav ugovor jer Ilkay Gündogan također uživa takozvani uzlazni ugovor. Sada Barcelona putem medija vrši pritisak na Poljaka da mu smanji plaću ili da napusti klub.

Krenulo je sa kritikama koje je 35-godišnji poljski napadač dobio zbog svoje igre u posljednji utakmicama i raspravom o tome kako to može utjecati na njegovu budućnost. Barcelona ima Lewandowskog do njegove 38. godine. Poljak je najbolji strijelac kluba unatoč godinama i ni on ni njegova supruga, koja će idućih mjeseci otvoriti teretanu u Barceloni, nemaju namjeru napustiti taj španski grad.