Robert Lewandowski možda je i najveće ime ovosezonskog prelaznog roka. Poljski napadač, koji je izrazio veliku želju da napusti FC Bayern München nakon osam sezona, na kraju je potpisao za FC Barcelonu, koja je uložila značajan napor da okonča transfer. Otkup ugovora od Bavaraca koštao je 50 miliona eura a nakon Poljaka u Barcelonu su stigli i Kounde, Marcos Alonso, Hector Bellerin, Christensen i Raphinha.

Ono što se nije znalo bila je plaća novog napadača. Lewandowski ima ugovor prepun bonusa. Zarađivao je 22 miliona eura bruto po sezoni u Bayernu. U prvoj sezoni u Španiji (2022.-2023.) dobit će 10 miliona neto. U slijedeće dvije sezone zarada će biti veća: 13 neto u 2023-24 i 16 neto u 2024-25. Za posljednju sezonu ugovora (25-26) ukupno će zaraditi 13 miliona neto.

Lewandowski je u Barcelonu stigao kako bi riješio problem napadačke sterilnosti iz prošle sezone ali i da bi osvajao titule. Do sada je zabio pet golova u četiri prvenstvene utakmice (zabio je protiv Real Sociedada, protiv Valladolida i protiv Seville). Kada se budu sabirali uspjesi na kraju sezone, klub će mu morati isplatiti 600.000 eura za osvajanje La Lige. Vrijednost može narasti do dva miliona eura bonusa u slučaju osvajanja Lige prvaka i španskog Kupa. Za osvajanje samo Kupa Kralja, Lewandowski neće dobiti nikakav dodatak.

Poljski napadač stigao je na Camp Nou u dobi od 34 godine. Kada je igrač stariji od 30 godina, klubovi obično ponude ugovor na godinu dana prema učinku. Poljak je iznimka od pravila.

Osim bonusa, njegov ugovor ima i neke klauzule a jedna od njih je da Barcelona ima mogućnost raskinuti ugovor ako Lewandowski ne odigra 55% utakmica u sezoni. Robert Lewandowski će u srijedu debitovati za Barcelonu u Ligi prvaka. Ekipa Xavija Hernándeza ugostit će Viktoriju Plzen u prvom kolu grupne faze takmičenja.