U avionu koji se srušio u kolumbijskoj džungli poginuli su pilot, još jedan muškarac i majka četvero djece. U tom trenutku 13-godišnja Lesly iznenada je shvatila da su ona i njena tri mlađa brata preživjeli pad aviona. Sama, bez ičije pomoći, imala je jedan jedini cilj: održati ih na životu na tako negostoljubivom i opasnom mjestu. Nakon što su svi spašeni, 40 dana kasnije, neuhranjeni i preplašeni, djeca su se samo htjela igrati i čitati.

Četvero djece živjelo je sa svojim roditeljima u Araracuari, gradu u srcu amazonske džungle u kojem je kolumbijski predsjednik 1930-ih naredio izgradnju zatvora u koji bi se zatvarali najopasniji kriminalci. U stvarnosti su zatvorenici živjeli na otvorenom, usred močvarnog i zaraslog terena. Ko je htio pobjeći i ući u džunglu, potpisao bi samom sebi smrtnu kaznu. Generacije koje su tu rođene, brojni potomci robijaša, naučile su živjeti među zmijama, jaguarima i otrovnim biljkama.

Lesly, kao dijete te sredine, zna tajne džungle. Zna se snalaziti po zrakama sunca koje se probijaju kroz drveće, prepoznati prohodne staze, polomljene grane i jestive gljive, kaže njen ujak. Neko ko živi u gradu teško da bi preživio na tom području, ali ljudi iz autohtonih zajednica lako se snalaze i mogu prijeći 30 kilometara u jednom danu. Lesly je odrastala u takvim uslovima i to je spasilo njen život i život njezine braće.

Kada je ušla u avion, Cessnu 206, kojom je upravljao čovjek koji je prije bio taksista, bio je 1. maj. Njena majka i njezino četvero djece išli su se naći sa njihovim ocem, guverner koji je pobjegao iz Araracuare nakon što su mu prijetili gerilci. Nadao se da će započeti novi život sa cijelom svojom porodicom u Bogoti, glavnom gradu zemlje.

Na pola puta iznad rijeke Apaporis, pilot je prijavio kvar motora. Bila je to posljednja komunikacija koju je imao s kontrolnim tornjem. Nakon toga počeo je gubiti visinu. Zbog putanje koju je napravio, vjeruje se da je pilot pokušao sletjeti na rijeku, ali nije imao vremena te je pokušao sletjeti na drveće.  Iz nekog razloga koji do sada još nije poznat, troje odraslih je umrlo od udarca aviona o tlo, ali je četvero djece preživjelo bez ikakvih ozljeda. Nakon što se saznalo za pad aviona, zvaničniciu su pretpostavljali da nema preživjelih. Tek 16 dana kasnije neki starosjedioci pronašli su avion s tri tijela unutra. Ali nije bilo djece u njemu. Pronađena je boca, zagrizena jabuka, gumica za kosu i pelene. Niko nije znao gdje su.

Lesly, Soleiny (devet), Tien Noriel (četiri) i Cristin Neriman (11 mjeseci) krenuli su kroz džunglu. Lesly ih je cijelo vrijeme vodila i brinula da budu živi i zdravi. Hranili su onim što su pronalazili a kasnije i paketima koje su spasioci bacali s neba. Više od 100 pripadnika kolumbijskih specijalnih jedinica i 70 domorodaca bili su zaduženi da ih traže dok su djeca besciljno lutala ogromnom šumom.

Putem su naletjeli na psa koji ih je dugo pratio i pravio im društvo. Kasnije je nestao u džungli u kojoj je uvijek noć zbog gustog lišća i teško je primijetiti bilo koga koje udaljen više od 20 metara. Ako netko odluta dalje od te udaljenosti, može se izgubiti i nikad se više ne pojaviti. Zbog tioga su se djeca držala jedno uz drugo. Lesly je stalno noslila bebu sa sobom.

Njihovo pronalazak bilo je pitanje časti predsjednika države. Nekoliko dana nakon što je pronađen avion, Gustavo Petro je napisao na Twitteru da su se pojavili živi. Vijest je postala viralna za nekoliko minuta. Kako su sati prolazili, međutim, vojska to nije mogla potvrditi. Kasnije se saznalo da je vijest došla od službenika koji je čuo glasine od domorodaca i pretpostavio da su pronađeni. Petro je morao izbrisati poruku, što je bila velika uvreda za iskusnog tviteraša poput njega. Pred svima je ostavio loš dojam i naredio vojnim snagama da učine sve da ih pronađu. Bilo je to pitanje nacionalnog prioriteta.

Djeca su u tom trenutku bila u šumi već gotovo 20 dana. Komandant zadužen za potragu, Pedro Sánchez, rekao je da su šanse da ih se pronađe žive bile vrlo male da nisu domorodačkog porijekla. Tragači su hodali stotine kilometara ali vrijeme je curilo.

Potraga je bila toliko duga da je zemlja polako gubila interes za vijestima o njima. U međuvremenu se desio skandal u kojem se saznalo da je vlada upetljana u aferu nezakonitog prisluškivanja pa su gotovo svi izgubili interes. Osim komandanta Sáncheza. Njegova je teorija bila da bi dosad već pronašli tijela da su mrtvi. Nisu ih mogli pronaći, tvrdio je, jer su bile u pokretu.

Vojska je dobila podršku domorodačkih zajednica. Bez njih bi to bilo nemoguće. Domoroci su se molili prije ulaska u džunglu na način da zamole majku prirodu za dopuštenje. Imaju niz vjerovanja i obreda koje je bijelom čovjeku teško razumjeti. Za njih je džungla živo biće s racionalnošću i voljom. Baka djece rekla je da im priroda nije dala da izađu van.

Pronašli su ih nakon 40 dana sa simptomima pothranjenosti i umorne, no životi im nisu bili u opasnosti. Lesly ih je spasila. Djevojčia koja je ovih dana u Kolumbiji postala mit.