Ured visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini novim desantom na ustavni poredak Federacije BiH kompromitira budući rad Ustavnog suda BiH, navedeno je u saopćenju iz kabineta potpredsjednika FBiH Refika Lende.

Kako se dodaje, povod je informacija koju su prenijeli mediji da su članovi Komisije za izbor i imenovanja Predstavničkog doma Parlamenta FBiH iz redova opozicije, lično i pojedinačno kontaktirani od Ureda visokog predstavnika, a da je navodno tema bila njihovo prisustvo sjednici ove komisije “na kojoj bi 'Trojka' trebala da ispuni želju Dragana Čovića i  Predstavničkom domu pošalje ime samo jednog kandidata za mjesto sudije u Ustavnom sudu BiH, ime Marina Vukoje”.

Iz Lendinog kabineta navode da je duboko uznemiravajuće i zabrinjavajuće saznanje da visoki predstavnik ponovo priprema desant na ustavni poredak FBiH skupljajući većinu u korist HDZ-a u parlamentarnim komisijama, a s ciljem, kako se tvrdi, ispunjavanja želje Dragana Čovića i imenovanja sudije u Ustavni sud BiH prema njegovom diktatu.

“Narod zna i narod pamti način na koji je visoki predstavnik prvo izmijenio izborna pravila u izbornoj noći, kako je suspendirao Ustav FBiH, pogazio izbornu volju Bošnjaka, lišio Bošnjake ustavnih i političkih prava i nametnuo im vladu koju narod nije birao. Takav udar na vladavinu prava, pravnu sigurnost i ustavni poredak, nije zabilježen u demokratskim društvima koja počivaju na civilizacijskim vrijednostima i ljudskim pravima. Najave da će se nešto slično ponovo desiti izazivaju strah i duboku zabrinutost, posebno iz razloga što visoki predstavnik zna dobro šta radi, kakve su razorne posljedice njegovog činjenjenja i u čiju korist to radi”, navodi se u saopćenju iz Lendinog kabineta.

Sudija u Ustavnom sudu BiH ostaje najmanje 20-25 godina, a Marin Vukoja u Ustavnom sudu BiH je, kako se ocjenjuje u saopćenju, produžena ruka hrvatske nacionalne politike, ali i srpske nacionalne politike s obzirom na sinhronizaciju koja postoji između te dvije politike. 

Ustavni sud BiH u brojnim odlukama je stavljao van snage separatističke pravne propise, štitio imovinu i stvarao sudsku praksu koja je osnovni alat zaštite ljudskih prava u BiH. Sve to je sada, kako se navodi u saopćenju, u neposrednoj opasnosti.

“Sudije u Ustavni sud BiH moraju biti birani na osnovu njihovih znanja i kompetencija. Njihove lične kvalitete, profesionalni rezultati ostvareni u sudskim i tužilačkim klupama i akademski uspjesi treba da budu svjedoci njihovih kvaliteta i kompetencija. Samo tako izabrane sudije mogu dati doprinos jačanju vladavine prava, pravne sigurnosti i osigurati da BiH jednog dana postane članica Evropske unije”, poručeno je iz kabineta potpredsjednika FBiH Refika Lende.