- Izbor sudija u Ustavni sud Bosne i Hercegovine uređen je Ustavom BiH i samo tako se može i vršiti, bilo kakva promjena načina izbora i sastava suda mora biti u najboljem interesu države Bosne i Hercegovine, vladavine prava, evropskog puta i u skladu s najboljim evropskim standardima - naglasio je.

Kako je kazao, prijetnja napuštanjem državnih institucija jeste prijetnja blokadom rada, opstrukcijom procesa, što se, pravno gledano može okarakterisati kao napad na ustavni poredak, ali i otvoreni put u secesiju. Takvo ponašanje može imati nesagledive posljedice za državu i sve njene građane te nalaže hitnu reakciju nadležnih organa, prije svega Tužilaštva BIH.

Visoki predstavnik treba da prestane biti visoki predstavnik samo za jedan entitet i da počne donositi odluke kojim će ispraviti brojne ustavne nepravilnosti u entitetu RS, a koje su na štetu Bošnjaka, Hrvata i svih građana. Također, Visoki predstavnik ima ovlasti, ali i zadatak da brani i osigura provođenje Dejtonskog sporazuma koji Milorad Dodik i ovim zakonom podriva. Ovo je posljednji poziv visokom predstavniku da prestane raditi po diktatu Andreja Plenkovića i Zagreba i da počne raditi po diktatu svoje misije propisane Dejtonskim sporazumom - navodi se.

Lendo podsjeća da su 'u NSRS i prije usvajani slični zaključci s ciljem vršenja pritiska na Ustavni sud Bosne i Hercegovine, ali nedavno usvojeni set zaključaka sadrže konkretne mjere, radnje i plan djelovanja. Navedeno ih čini pogodnim sredstvom izvršenja napada na ustavni poredak države Bosne i Hercegovine. Ustavni sud Bosne i Hercegovine posljednja je linija odbrane ustavnog poretka, nadležnosti i imovine države Bosne i Hercegovine, a strane sudije garancija funkcionisanja te institucije'.

- Još jednom pozivam Visokog predstavnika da počne raditi u skladu sa svojim mandatom te da zaustavi orkestrirane napade na institucije države Bosne i Hercegovine i omogući primjenu demokratskih principa na kojima počivaju zemlje Zapada i cjelokupan civilizovani svijet - saopćeno je iz Kabineta potpredsjednika FBiH Refika Lende.