Potpredsjednik Federacije Refik Lendo rekao je da bi dao saglasnost za formiranje Vlade Federacije BiH bez SDA, ali samo ako se u formiranju zaobiđe i HDZ.

- SDA je sve vrijeme aktivan saradnik međunarodne zajednice, svih postratnih procesa. Stranka je vodila računa o svim kategorijama, dok je HDZ istovremeno sve osporavao. Odlučujući ko će da formira Vladu FBiH, zaista je potcjenjivao SDA i bošnjački narod. To je stranka koja je sve vrijeme osporavala, a mi smo je na neki način vodili, čupali, držali... Ja bih prihvatio da oni budu zaobiđeni, pa i po cijenu SDA - rekao je Lendo za emisiju BHT1 uživo.

Osim navedenog, Lendo kaže da uvjeti za formiranje Vlade ostaju isti.

- Ja kao predstavnik Bošnjaka, ne kao predstavnik SDA, nastojim da potpišem onu Vladu u kojoj bi i jedna i druga stranka (SDA i DF) učestovala, i to kao aktivan učesnik u kreiranju, ne samo premijera i ministara, nego ukupnog programa i procesa u Vladi Federacije - naglašava Lendo.

On je kazao da pregovori oko formiranja Vlade idu sporo i neorganizovano te da niko od "Osmorke" sa njim nije razgovarao.

- Oni su za premijera kandidovali gospodina Nikšića koji mi se nije obraćao, niti je neko sa mnom razgovarao - rekao je Lendo te dodao da su oni (SDA) ti koji sve vrijeme pregovora o Vladi FBiH vode računa o ustavnoj kategoriji i predstavnicima sva tri naroda.

Lendo je kazao da je svako rješenje koje bi domaći političari donijeli bolje od bilo kakve nametnute odluke visokog predstavnika.

- Mi i DF smatramo da je to najbolje rješenje, a najgore rješenje bi donio visoki predstavnik. Ne bi bilo dobro za građane BiH, za "Osmorku", a i za nas. Ostajem pri stavu da se mi trebamo dogovoriti. I ako je lošije rješenje bolje je nego što stranci donesu. Da "vruć krompir" prepusti domaćim političarima - ističe Lendo te dodaje da su iz "Osmorke" ti koji žele da neko donese odluku umjesto njih.

- Oni traže pomoć od visokog predstavnika, a ja bih volio da im ne izađe ususret - jasan je Lendo.

Potpredsjednik FBiH se osvrnuo i na najnovija dešavanja u RS-u, kao i na izjave predsjednika RS-a Milorada Dodika, za koje kaže da samo stvaraju ambijent nesigurnosti.

- Mi se uzdamo u institucije BiH i međunarodne snage. U BiH je prisutna komanda NATO snaga koje su i ovih dana otvorile oči. Mi se Dodika ne bojimo, vodimo računa o građanima. Mislimo da građani RS-a ne misle tako. Njima treba suživot, mir, dobar posao, sigurna BiH, kao i građanima Federacije BiH - rekao je na kraju razgovora Lendo.