„Počelo je zgražavanje i nevjerica kad je na ovom plakatu Sveučilišta u Mostaru osvanula ova slika (vjerovatno proizvod nekog web AI-generatora) na kojoj su džamije prikazane kao neki zvonici crkava. Šok i zahtjevi da se autori pošalju u ludnicu i slično“, piše jutros na svom Facebook profilu Ahmet Kurt, mostarski pisac i autor, komentirajući plakat za Ljetnju školu Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru sa kojeg su uklonjene džamije koje se vide iza Starog mosta, te nastavlja:

„Nema tu nikakva čuda kada čovjek zna da su rušitelji Starog mosta osnovali taj univerzitet na kojem je predavao i Smiljko Šagolj!?

Trideset godina, bez prestanka, proizvodi se i stalno obnavlja laž da je Mostar oduvijek bio katolički, to jest hrvatski, i da su tu bila, ne jedan, nego čak dva grada, Cimski i Nebojša čijim “spajanjem” nastaje Mostar! Te neosnovane tvrdnje se provode na svim nivoima, akademskim, školskim, predškolskim, štampanim i virtuelnim tekstovima, te po društvenim mrežama.

Istina je da je ovaj mit, kao i svi ostali mitovi, zasnovan na neistini i dio je hrvatskog političkog programa koji ima za cilj nacionalno homogeniziranje i polaganje isključivog prava na teritorij na kojem se Mostar nalazi. To je opet samo dio šireg programa po kojem Hrvatska, zbog svog nepovoljnog geopolitičkog oblika kifle, ne može opstati ukoliko ne zavlada teritorijom Bosne i Hercegovine, ili bar njenog većeg dijela.

To je cijela i jednostavna istina sa kojom se treba uhvatiti u koštac.

Ovi koji su stavili plakat kontinuirano provode taj narativ i oni nisu za ludnice, nego su za ludnice osobe sa bošnjačkim imenima koji uče fatihu u Kući cvijeća u Beogradu i “neće da znaju” za bilo kakvu prošlost grada prije dana oslobođenja Mostara 14. februara 1945. godine.“