Porijeklo jela

Hungar Begendi potiče iz osmanske kuhinje, koja je bila poznata po svojoj raznolikosti i bogatstvu okusa. Ovo jelo je nastalo u carskim kuhinjama Topkapi palate, gdje su kuhari eksperimentisali s različitim sastojcima kako bi zadovoljili sultanov ukus. Naziv “Hungar Begendi” doslovno znači “sultanov užitak”, što govori o posebnom mjestu koje je ovo jelo imalo na sultanovoj trpezi.

Recept i priprema:

Sastojci:

500 g jagnjetine ili teletine, narezane na kockice

2 kašike maslinovog ulja

1 luk, sitno sjeckan

2 čena bijelog luka, sitno sjeckana

2 paradajza, oguljena i sjeckana

1 kašika paradajz pirea

1 kašičica soli

1/2 kašičice crnog bibera

1/2 kašičice cimeta

1/2 kašičice mljevene paprike

2 patlidžana

2 kašike maslaca

2 kašike brašna

1 šolja mlijeka

                   1/2 šolje rendanog kačkavalj     

 Priprema

Priprema mesa: U velikoj tavi zagrijte maslinovo ulje na srednjoj vatri. Dodajte luk i bijeli luk, te pržite dok ne postanu zlatno smeđi. Dodajte meso i pržite dok ne porumeni sa svih strana. Dodajte paradajz, paradajz pire, so, biber, cimet i mljevenu papriku. Smanjite vatru i kuhajte na laganoj vatri oko 45 minuta, dok meso ne postane mekano.

Priprema patlidžana: Patlidžane pecite na roštilju ili u pećnici dok ne postanu mekani. Ogulite ih i izgnječite viljuškom.

Bešamel sos: U drugoj tavi otopite maslac na srednjoj vatri. Dodajte brašno i miješajte dok ne postane zlatno smeđe. Polako dodajte mlijeko, neprestano miješajući, dok se smjesa ne zgusne. Dodajte izgnječene patlidžane i rendani kačkavalj, te miješajte dok se sir ne otopi i smjesa postane kremasta.

Hungar Begendi se obično služi na sledeći način:

Priprema tanjira: Na tanjir se prvo stavlja sloj kremastog bešamel sosa s patlidžanima. Ovaj sloj je osnova jela i daje mu bogat, kremast okus.

Dodavanje mesa: Preko bešamel sosa se stavlja sočno meso s umakom. Meso može biti jagnjetina ili teletina, koja je kuhana s paradajzom i začinima dok ne postane mekana.

Dekoracija: Jelo se može dekorisati svježim začinskim biljem poput peršuna ili korijandera, što dodaje svježinu i boju.

Serviranje: Hungar Begendi se obično služi toplo, odmah nakon pripreme. Može se poslužiti uz priloge kao što su pirinač, pita hljeb ili salata.

Hungar Begendi je jelo koje ne samo da zadovoljava nepca, već i nosi sa sobom bogatu historiju i tradiciju osmanske kuhinje. Uživajte u ovom carskom specijalitetu i osjetite duh prošlih vremena na svom tanjiru.