Romi, odnosno zajednica RAI (Romi, Aškalije, Egipćani) su najugroženija manjina na Balkanu. U Crnoj Gori status manjina dodatno je ugrožen rigidnom društveno-političkom polarizacijom.

Međutim, Mensur Šaljaj smatra da analizirajući kroz medije položaj Roma u drugim zemljama regije, kao predsjednik Romskog savjeta, u svoje ime i u ime mojih sunarodnika smatra da je položaj Roma u crnogorskom društvu na zavidnom nivou.  

On je 2019. godine osnovao Demokratsku partiju Roma na čijem je čelu i koju predstavlja u Skupštini Podgorice.

„Iako izvještaji Evropske unije ukazuju da su Romi i dalje najugroženija zajednica u Crnoj Gori, smatramo da položaj naših sunarodnika u regiji znatno teži. Mnogo se radi na antidiskriminaciji naše zajednice,  istraživanja kazuju da  je na terenu alarmantno,  dok teren pokazuju drugi pogled. S obzirom da svakodnevno imam komunikaciju sa zajednicom, tvrdim da nije sve toliko crno kako  ponekad  mediji znaju da  prikažu“, kaže Šaljaj za Stav.

Popis u Crnoj Gori koji je održan u decembru prošle godine bio je opterećen međunacionalnim previranjima. Nažalost u javnosti nije bilo prostora za izazove manjina kao što su Romi. 

„Po posljednjem popisu iz 2011. godine u Crnoj Gori zvanično ne postoje Aškalije i skraćenica od RAE je ostala na RE (Romi i Egipćani). Kada je u pitanju popis stanovništva koji je održan krajem 2023. godine  veoma smo zadovoljni kako se odvijao i kako je realizovan. Smatram da nije bilo ne popisanih Roma i Egipćana u Crnoj Gori, i ako jeste onda smatram da je to vrlo mali broj. Kao predsjednik Romskog savjeta očekujemo da će  nas biti više nego 2011. godine, a konačne rezultate očekujemo krajem juna“, dodaje Šaljaj.

Roma u Crnoj Gori, prema popisu stanovništva iz 2011., bilo je 6.251 (1,01 %), što je nešto više od broja Hrvata (0,97 %). Međutim, položaj Roma otežan je činjenicom da polovina od njihovog ukupnog broja nema crnogorsko državljanstvo i biračko pravo.

U kontekstu najavljenih izmjena izbornog zakona Romi očekuju da će konačno dobiti svog zastupnika u crnogorskoj Skupštini. 

„Kao krovna institucija Roma u Crnoj Gori i kao jedini autentični predstavnik Roma u Skupštini Glavnog grada predao sam inicijativu za izmjenu Zakona za poslanika Odboru za sveobuhvatnu izbornu reformu u Skupštini Crne Gore da se cenzus za našu zajednicu sa 0.7% smanji na 0,35% kao za pripadnike hrvatskog naroda, odnosno stranku HGI. Smatramo da  smanjenjem cenzusa za našu zajednicu, Romi mogu osvojiti jedan ili više poslaničkih mjesta na budućim parlamentarnim izborima u Crnoj Gori. Činjenica da Crna Gora teži ka ulasku u Evropsku uniju i da rješavanjem Poglavlja 23 i 24  garantuje pravo na autentičnog predstavnika naše zajednice u Skupštini Crne Gore“, ističe Šaljaj.

Ako se uvaži njegov prijedlog Romi Crne Gore bi se na narednim izborima pridružili sunarodnjacima iz S. Makedonije, Kosova i Hrvatske koji imaju svoje zastupnike u nacionalnim parlamentima.

Većina Roma u našoj regiji su muslimani što je i praksa u Crnoj Gori, a naš sagovornik je i član Sabora Islamske zajednice.

„Kada je u pitanju religija Roma u Crnoj Gori 90 % romske nacionalnosti pripadaju Islamskoj zajednici. Od samog početka mojeg mandata u Romskom savjetu imam sjajnu saradnju  sa Islamskom zajednicom i prvi čovjekom IZ u Crnoj Gori reisom Rifatom ef. Fejzić. Takođe, moram da istaknem da sam krajem prošle godine izabran za potpredsjednika Sabora  Islamske zajednice u Crnoj Gori“, poručuje na kraju razgovora Mensur Šaljaj.