Legitimitet ovom i ovakvom visokom predstavniku, Christianu Schmidtu, daju još samo predstavnici bošnjačkih i probosanskih političkih opcija, smatra Adis Hasaković, stručnjak za političku komunikaciju, te dodaje da srpske stranke ga ne priznaju od početka, dok je hrvatska stranka pokazala šta misli o njemu kada ga je dovela i zloupotrijebila.

“Imam osjećaj da se oni igraju s njim. Iz nekog razloga ga 'drže u šaci'. Za uzvrat, da bi se odužio ovima koji ga jedini uvažvaju, tj. bošnjačkim političkim snagama, visoki predstavnik otvoreno radi protiv inrteresa većine građana ove zemlje i Bošnjaka posebno”, kaže Hasaković.

Promjene izbornog zakona dekretom u noći nakon zatvaranja biračkih mjesta, državni udar i suspenzija Ustava, poništenje izborne volje Bošnjaka, osporavanje slučaja "Kovačević" itd., samo su neke odluke koje je nametnuo ovaj čovjek.

“Međutim, stvari koje nam svima stoje na putu i koje može mijenjati je zakovao. Npr. pitanje državne svojine. Upravo on može riješiti ovo važno pitanje za razvoj cijele Bosne i Hercegovine, oba njena entiteta i Distrikta Brčko, svih kantona i opština/općina. Ali riješiti u skladu sa međunarodnim pravnim standardima, ne onako kako bi on to htio. Njega to ne zanima. Njemu je nevažno što su investicije zaustavljene, što vlada pravna nesigurnost, i što kapital zaobilazi Bosnu i Hercegovinu, što je u ovom trenutku, s obzirom na globalne odnose, potpuno iracionalno”, kaže Hasaković ističući kako je “njegov problem je suverena Bosna i Hercegovina i 'bošnjački demografski oportunizam'”.

Prema njegovim riječima, ko god da je smislio ovu lažnu konstrukciju, uspio je. Danas je to lažni problem br. 1 za Bosnu i Hercegovinu. To što je visoki predstavnik blokirao njen razvoj nerješavanjem pitanja državne imovine, jer jedini on to može, to je manje važno. To što je visoki predstavnik spriječio provedbu izborne volje na demokratskim izborima je nebitno. To što se on suprotstavlja Evropskom sudu za ljudska prava mada je skandal svjetskih razmjera, nikoga ne zanima.

“Ne znam šta rade u Berlinu, da li se i dalje ograđuju od njega. Ali on već godinama pravi ogromnu štetu u ovom dijelu Evrope, i pitanje je da li će se ta šteta više ikada moći popraviti. Gospodo Njemci, dragi prijatelji, on ovdje predstavlja vas i cijelu Evropu. Ako se vi ne sramite vašeg visokog predstavnika, ok. Onda nam je jasno na čijoj ste strani. Na strani evropske demokratske stečevine očigledno niste. A ovo što spominje našeg rahmetli prvog predsjednika, to nas ne može povrijediti. Da ti to kaže prijatelj ili barem neko do čijeg mišljenja držiš, neko sa integritetom, to bi zabolilo. Ovako, to samo govori još više o njemu samom”, zaključuje Hasaković.