Veze između govedine, soje i krčenja šuma u Brazilu su dobro poznate, ali malo pažnje je posvećeno rastućoj industriji kolagena, čija je vrijednost procijenjena na 4 milijarde dolara.

Kolagen se može ekstrahovati iz ribe, svinja i goveda. Njegovi većina korisnici tvrde da ovaj protein može poboljšati kosu, kožu, nokte i zglobove, usporavajući proces starenja. Osim kozmetičkih brendova, koriste ga i farmaceutske kompanije te kompanije koje proizvode sastojke za hranu.

Međutim, istraga koju su sproveli Guardian, Biro za istraživačko novinarstvo, Centar za analizu klimatskih zločina (CCCA), ITV i O Joio e O Trigo u Brazilu otkrila je da je stoka uzgajana na farmama koje uzrokuju krčenje šuma, te da je prerađena u klaonicama koje služe međunarodnim lancima opskrbe kolagenom.

Neki od ovih lanaca proizvodnje i trgovine kolagena mogu se pratiti do Vital Proteinsa u vlasništvu Nestléa, vodećeg proizvođača dodataka na bazi goveđeg kolagena. Linija kolagena Vital Proteins prodaje se širom svijeta, uključujući SAD i UK.

Jennifer Aniston, glumica i glavna kreativna direktorica Vital Proteinsa, nazvala je kolagen "ljepkom koji sve drži na okupu". Tvrdi da ga koristi godinama, dodajući ga u jutarnju kafu.

Iako postoje studije koje sugeriraju da oralno uzimanje kolagena može poboljšati zdravlje zglobova i kože, Harvard School of Public Health upozorava da postoji potencijalni sukob interesa jer većinu, ako ne i sva istraživanja, finansira industrija ili provode naučnici koji su s njom povezani.

Kompanije za proizvodnju kolagena nemaju obavezu da prate njegov uticaj na životnu sredinu. Za razliku od govedine, soje, palminog ulja i drugih prehrambenih proizvoda, kolagen nije obuhvaćen zakonima u EU i Velikoj Britaniji koji su dizajnirani da se pozabave krčenjem šuma.

Nestlé je rekao da iznesene optužbe nisu u skladu s njegovom posvećenošću odgovornom poslovanju i da je kontaktirao svog dobavljača kako bi istražio. Dodao je da poduzima korake kako bi "osigurao da njegovi proizvodi ne budu uzrok krčenja šuma do 2025. godine".

Goveđi kolagen je nusproizvod stočarske industrije, koja u Brazilu uzrokuje 80% svih gubitaka amazonskih šuma.

Ali "nusproizvod" je pojam koji dovodi u zabludu. Nemesni proizvodi, od kojih su koža i kolagen najvredniji, čine nešto manje od polovine težine zaklane krave i mogu generisati do 20% prihoda prerađivača mesa, prema USDA.

Potražnja za govedinom, kožom i kolagenom je sve veća i sve više šuma se krči i pretvara u pašnjake, a zemljište se često nezakonito oduzima.

Većina krčenja šuma uzrokovana stočarstvom može se pripisati indirektnim dobavljačima kompanija, kaže Ricardo Negrini, savezni tužilac u brazilskoj državi Para koji prati klimatske obaveze prerađivača govedine.

Goveda se često premještaju sa farme na farmu za različite faze uzgoja, tako da se krava rođena na krčenoj zemlji može toviti za klanje na „čistom“ završnom ranču. Ali Negrini je rekao da danas sve mesne kompanije imaju kapacitet da prate porijeklo stoke koju kupuju.