Nasilje na sjevernoj granici Izraela ponovno je doseglo novi vrhunac posljednjih sedmica, kada je libanska šiitska milicija Hezbollah prošle srijede ispalila raketu koja je ubila izraelskog vojnika u Safedu, gradu udaljenom oko 14 kilometara od granice s Libanom, daleko od glavnih tačaka sukoba koncentriranih oko takozvane Plave linije ili crte razgraničenja.

Ali Safed nije bio jedina lokacija koju su Hezbollahove rakete pogodile, pogodile su i sela Netua i Matara, ranivši još osam ljudi. Izrael je odmah odgovorio bombardiranjem južnog Libana, ubivši devet osoba. Četvero od njih bili su članovi iste porodice, navodi Nacionalna novinska agencija (ANN). U izraelskom napadu stradao je jedan od komandanata šiitske milicije.

Izraelska vojska je tvrdila da su njene snage napale položaje Hezbollaha u područjima Jabal el Braij, Houneh, Dunin, Adchit i Souaneh, uključujući "vojne baze, kontrolne operacije" i drugu infrastrukturu. Među tim ciljevima bile su i instalacije elitnih Radwanovih snaga. To je posebno tijelo proiranske milicije koje djeluje uglavnom na granici s Izraelom. Izrael je ponovno pokrenuo veliku ofanzivu na južni Liban i oko 60 kilometara sjeverno od granice s Izraelom. Nekim napadima cilj su bila, tvrdi se, dva skladišta oružja Hezbollaha u blizini grada Sidona.

Jevrejska država uvijek je vjerovala da je njen glavni Hezbollah i elitna jedinica Radwan jedina prava prijetnja sigurnosti te zemlje. Napad kakav je sedmog oktobra izveo Hamas mogao bi se pripisati libanskoj miliciji, no iznenađenje je uslijedilo kada se dogodio na južnoj granici s Pojasom Gaze. Izrael procjenjuje da Radwan ima hiljade pripadnika, te da im je glavni cilj "osvojiti izraelsku Galileju".

"Raspoređena duž Plave linije između Izraela i Libanona, jedinica Radwan pomno nadzire sjeverni Izrael i uvijek prikuplja informacije", nedavno su izjavile Izraelske odbrambene snage (IDF).

Jedinica je osnovana 2006. pod imenom Snage za brzu intervenciju, ali je preimenovana samo dvije godine kasnije, 2008. godine, u čast višeg čelnika Hezbollaha Imada Mughniyaha, ubijenog te godine u zajedničkoj operaciji Mossada i Obavještajne agencije CIA. Mughniya se odazivao na nadimak "Radwan", koji se u islamu poistovjećuje sa melekom koji štiti vrata dženneta.

Njegovo ratno iskustvo je bilo veliko. Njegovi borci stekli su iskustvo boreći se na strani sirijskog diktatora Bashara al-Assada tokom građanskog rata koji je razorio tu arapsku zemlju.

Hezbollah je oduvijek bio velika prijetnja opstanku Izraela, stoga nije čudno što je nakon sedmog oktobra Izrael pojašao svije aktivnosti protiv elitne jedinice Rawdan. IDF je njihovog vođu identificirao kao Haythama Alija Tabatabaija. Američki State Department otkrio je da je Tabatabai "zapovijedao specijalnim snagama grupe u Siriji i Jemenu" i radi kao "dio većeg nastojanja Hezbollaha da osigura obuku, materijal i osoblje kao podršku njegovim regionalnim destabilizirajućim aktivnostima".

Od prošlog oktobra, Izraelske odbrambene snage ubile su oko 50 militanata iz ove jedinice, uključujući višeg zapovjednika Wissama al Tawila. Al Tawil je, prema riječima zvaničnika Hezbollaha za agenciju Associated Press, bio jedan od onih koji su započeli rat protiv Izraela 2006. i borio se u sirijskom građanskom ratu, gdje je bio zadužen za koordinaciju između libanske milicije i sirijske vojske u borbe protiv takozvane Islamske države.