Neki konzervativni komentatori iznijeli su svoje mišljenje o Daskalakisu, koji je otvoreni homoseksualac, i kritizirali predsjednika Joea Bidena što je u augustu odlučio da ga imenuje na tu funkciju.

"Upoznajte Demetre Daskalakis. Joe Biden je upravo imenovao Demetre da bude zvanični zamjenik koordinatora Nacionalnog odgovora na majmunskr boginje u Bijeloj kući. Demetre ponosno nosi službeni simbol crkve Sotone: Pentagram. Joe Biden je imenovao satanistu u Bijeloj kući," napisao je voditelj Newsmaxa Benny Johnson na Twitteru.

Dodao je da Bijela kuća o Daskalakisu "ne spominje satanizam" u svom saopštenju za javnost. On je također optužio Daskalakisa da je "umanjio značaj" majmunskih boginja i nazvao ih "samo infekcijom" tokom brifinga za novinare u srijedu. Na brifingu Daskalakis je govorio o važnosti svijesti o tome kako bolest cirkulira među LGBTQI+ zajednicom iako se ne može povezati sa identitetom, odnosno seksualnom orjentacijom.

Majmunske boginje, koje je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) proglasila "vanrednim stanjem za javno zdravlje od međunarodnog značaja", širi se direktnim kontaktom sa zaraznim osipom ili tjelesnim tekućinama. Prenosi se i kontaktom licem u lice, dodirom kontaminiranih površina i kontaktom sa zaraženim životinjama.

"Dakle, to je samo infekcija. Nije povezana sa identitetom", rekao je Daskalakis.

Oni koji su zaraženi majmunskim boginjama imaju groznicu, glavobolju, bolove u tijelu, otečene limfne čvorove, drhtavicu, iscrpljenost i respiratorne simptome kao što su grlobolja ili kašalj, prema američkim centrima za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC). Do četvrtka je u Sjedinjenim Državama bilo 21.504 potvrđenih slučajeva, prema CDC-u, i 56.609 potvrđenih slučajeva u svijetu.

Iako je Daskalakis vodeći stručnjak za javno zdravstvo koji je pomogao u rješavanju problema koji pogađaju LGBTQ+ zajednice, uključujući i osobe koje nemaju dovoljno zdravstvene skrbi, i služi kao direktor CDC odjela za prevenciju HIV-a, neki konzervativci ga osuđuju na internetu djeleći slike njegovih tetovaža i njegove odjeće van posla.

"Pentagram je ponosno prikazan na njegovim 'promotivnim' fotografijama za sastanak u CDC-u. Sveprisutan je na njegovim društvenim mrežama. Demetre ima tetovaže pentagrama. Tako da je pošteno pitanje: da li je Joe Biden imenovao satanistu?", istakao je Johnson.

On je također rekao: "Ja sam apsolutista Prvog amandmana. Demetre ima pravo vjerovati i obožavati sve što želi. Joe Biden nije učinio ništa nezakonito kada ga je imenovao. Ali američka javnost ima pravo znati da li je Joe Biden imenovao satanistu."

Komičar Tim Young podijelio je sliku crtanog filma i tvitao: Znao sam da sam odnekud prepoznao Bidenovog koordinatora za majmunske boginje."

U posebnom tvitu u srijedu je napisao: "Novi Bidenov koordinator za majmunske boginje možda još nije admiral kao Rachel Levine... ali već je obučen za tu ulogu."

Neki korisnici Twittera su se složili sa naučnim reporterom Benjaminom Ryanom koji je rekao: "Bilo je samo pitanje vremena kada će konzervativci započeti antigej kampanju protiv Demetrea Daskalakisa, koji je oduvijek bio nekonvencionalan javni službenik."

Izvor: Newsweek