Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić, gostujući u programu Federalne televizije, izjavio je da u prethodnih četiri-pet, možda i više godina, dolazi do promjene pristupa međunarodne zajednice odnosno SAD-a kao glavne sile u tom krugu prema BiH i regiji.

Prevladali su pragmatični pa i makijavelistički pristup, što u biti, prema Komšićevim riječima, znači okretanje podrške ka albanskom, srpskom i hrvatskom nacionalizmu, a posljedično, težnjama ka podjeli BiH.

Upitan ima li svjetskih sila koje nekad ne bi, a danas ipak bi prihvatile podjelu BiH, član Predsjedništva BiH decidno odgovara: "Naravno da ima". Obrazlažući dalje, on ponavlja da smo mi, uprkos tome, "skloni gurati glavu u pijesak" i ponašati se kao da nema ničeg.

Na pitanje čiju politiku provodi aktuelni visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt, Komšić odgovara: "Američku, uz podršku drugih partnera".

U dijelu razgovora o formiranju postizborne vlasti u Federaciji BiH, odnosno teškoćama i političkim neslaganjima u vezi s tim pitanjem, Komšić je kazao da bi jedini način izlaska iz krize bio dogovor Hrvatske demokratske zajednice, Socijaldemokratske partije i Stranke demokratske akcije jer, naprosto, veoma bitnu ulogu u formiranju vlasti, prema Ustavu, ima troje ljudi - predsjednik i dva potpredsjednika FBiH, a oni su članovi navedenih stranaka. Parlamentarna većina nažalost nije dovoljna, konstatira Komšić.

Komšićevo mišljenje je da BiH još treba institucija Ureda visokog predstavnika sve dok postoji Dejtonski sporazum odnosno dejtonsko ustavno uređenje, do eventualne suštinske promjene čitavog sistema i političke paradigme u BiH.