Željko Komšić, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, smatra da će presuda Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću ostati ´mrtvo slovo na papiru´ ako međunarodna zajednica nagradi projekt ´srpskog sveta´, saopćeno je.

Presuda Stanišiću i Simatoviću je konačna pravna osuda projekta ´velike Srbije´ iza kojeg su devedesetih stajale obavještajne strukture susjedne Srbije, kao i presuda aktuelnom projektu takozvanog ´srpskog sveta´ iza kojeg također stoje sadašnje obavještajne i političke strukture Srbije. Između te dvije strukture ne postoji nikakav diskontinuitet, i to treba uzeti u obzir kada se razmatra trenutna politička situacija na zapadnom Balkanu gdje mir očito visi o koncu a ponajviše ga ugrožavaju oni koji tako često govore o potrebi očuvanja mira, o njihovim naporima u tom smislu, ističe Komšić.

˝Kada pogledate ko o tome govori, stiče se dojam da od zagovornika ´srpskog sveta´ nema većih mirotvoraca. Ali to nije tako. Da nije tako, znaju i pojedini dijelovi međunarodne zajednice koji blagonaklono gledaju na projekt ´srpskog sveta´ koji je samo nastavak projekta ´velike Srbije´. Kada kažem blagonaklono, mislim na njihovu stratešku odluku da preko leđa Bosne i Hercegovine zadovolje iste ove velikodržavne aspiracije koje su definitivno i konačno proglašene zločinačkim. Toj blagonaklonosti u zadnje vrijeme svjedočimo gotovo sa nevjericom˝, Komšićeve su riječi.

On se ipak nada, dodao je, da upravo ti dijelovi međunarodne zajednice, u budućem razvoju političkih odnosa na zapadnom Balkanu neće pribjeći tome da suštinski, u političkom smislu nagrade projekt koji je konačnom presudom Stanišiću i Simatoviću osuđen.

U protivnom, i ova presuda ostaje samo mrtvo slovo na papiru, zaključio je član Predsjedništva Bosne i Hercegovine.