Pametni telefoni odavno su postali dio svakodnevice, rijetkost su oni koji ih ne koriste. Cijene današnjih telefona kreću se u rasponu od nekoliko stotina do nekoliko hiljada maraka, a ovise o kvalitetu telefona, o godini kada se pojavio u prodaji i, naravno, o firmi koja ga je napravila.

Već dugo najviše telefona na svijetu prodaju velike kompanije “Samsung” i “Apple”. “Samsung” je, naprimjer, u prvoj polovini 2023. godine isporučio na svjetsko tržište 114,1 milion svojih telefona različitih vrsta, “Apple” je u istom periodu isporučio 103,3 miliona telefona, a trećeplasirani “Xiaomi” gotovo upola manje od Samsunga – 63,7 miliona komada. Ako se zna da je u prvoj polovini ove godine u svijetu isporučeno ukupno 548,2 miliona telefona, to znači da tri najveća proizvođača pokrivaju više od 51 posto svjetskog tržišta pametnih telefona.

Ovog septembra predstavljen je novi “Appleov” model – iPhone 15, s nekoliko različitih varijacija, a 15. septembra objavljene su cijene ovog modela, ali i nešto snižene cijene starijih modela.

I prije nego što se ovaj telefon našao u zvaničnoj prodaji, statističari su pokušali da najavljene cijene u različitim zemljama uporede s plaćama i tako otkriju koliko je potrebno mjeseci raditi da bi se kupila najnovija verzija ovog telefona, koji je, s obzirom na kupovnu moć, u nekim državama postao statusni simbol. Za primjer su uzeli srednje skupi model iPhone 15 Pro Max 256 GB i utvrdili da ga je najlakše kupiti Švicarcima, a najteže Egipćanima.

Švicarski radnik za ovaj iPhone model treba izdvojiti 20 posto svoje prosječne plaće. Nešto više u odnosu na Švicarce od svoje prosječne plaće izdvojit će radnici u Singapuru (24 posto), Sjedinjenim Američkim Državama (28 posto), Ujedinjenim Arapskim Emiratima (34 posto), Australiji, Holandiji i Danskoj (35 posto), Norveškoj (37 posto), Kanadi (39 posto), Njemačkoj (40 posto) itd.

Cijena ovog modela nije jednaka u svima zemljama, a u Sjedinjenim Američkim državama on košta 1.199 dolara, odnosno 2.109 maraka. Najjeftiniji iPhone iz “serije 15” košta 799 dolara (1.405 maraka), a najskuplji 1.599 dolara (2.812 maraka)

Da bi ga se kupilo u Egiptu, potrebno je izdvojiti više od osam prosječnih plaća. Više od osam prosječnih plaća model iPhone 15 Pro Max 256 GB košta i u Pakistanu. U Nigeriji treba izdvojiti sedam i po prosječnih plaća, u Venecueli šest i po, u Iranu i Filipinima po četiri, u Indoneziji tri i po, u Turskoj, Argentini i Brazilu skoro tri itd.

Iako još nije formirana cijenu a za Bosnu i Hercegovinu, s obzirom na današnju cijenu ekvivalentnog modela (iPhone 14 Pro Max 256 GB) koja iznosi 3.499 KM, a znajući da je prosječna plaća u Bosni i Hercegovini 1.265 KM, te da je novi model uvijek nešto skuplji, jasno je da će za ovaj “ogledni model” iPhone 15 Pro Max 256 GB biti potrebno izdvojiti približno tri prosječne bosanskohercegovačke plaće.

Inače, trenutno najskuplji iPhone model (iPhone 14 Pro Max 1 T) u Bosni i Hercegovini košta 4.699 KM, odnosno četiri prosječne plaće.