Naime, digla se sarajevska gradska vlast – Narod i pravda, SDP i Naša stranka - da osudi nastup pjevačice Lidije Bačić u ulici Ferhadija, ispred Katedrale Srca Isusova.

Splitska pjevačica i bh. pjevač Fatmir Sulejmani promovirali su tamo svoju pjesmu, a onda su članovi Gradskog vijeća Sarajeva iz ove tri stranke, njihovi simpatizeri, članovi i botovi, posegnuli za "mjerenjem" dužine Lidijine suknje i muzičkog izražaja.

 

Vijećnici iz ovih stranaka u gradskom vijeću zaključili su da nastup Lidije Bačić nije bio primjeren.

"Klubovi vijećnika Naroda i pravde, SDP i Naše stranke u Gradskom vijeću smatraju da je neprimjereno našu kulturnu baštinu koristiti kao pozadinu za estradne potrebe. Dostojanstvo jednog naroda čuva se i zaštitom integriteta njegovih spomenika. Oštro osuđujemo i pozivamo nadležne organe da pravovremeno reagiraju i u skladu sa zakonom, opomenu i sankcionišu učesnike", naveli su iz ovih stranaka.

Poslovično nekoordinisani premijer Edin Forto je kratko izjavio da je on protiv cenzure, mada nije objasnio misli li na cenzuru u pogledu muzičkog izražaja Lidije Bačić ili na “cenzuru” njezine suknje.

Konačno je i Milorad Dodik dočekao potvrdu svoje teze da je Sarajevo Teheran, i to zahvaljujući, pazite sad, ljevičarima, liberalima i onima što ni sami ne znaju šta su, iako bi neki svrstali ih u desničare populiste, ali nećemo sad vrijeđati Orbana, Vučića i društvo.