Učesnici su najprije posjetili masovnu grobnicu, koja se nalazi u Suhoj, a iz koje su ekshumirane žene i djeca, potom su položili cvijeće na spomen–obilježju.

U sklopu današnjeg obilježavanja otkrivena je i spomen–ploča za devet žrtava koje su žive zapaljene 1992. godine u kući Osmana Hodžića u naselju Suha, među njima je bio i Hodžić (Beriz) Salmir koji je u trenutku ubistva imao 9 godina. Njegovi posmrtni ostaci će ove godine biti ukopani u Memorijalnom centru Veljaci. Od 9 zapaljenih osoba četvero su bila djeca. Najstarija osoba među njima je bila Hodžić Zineta koja je imala 59 godina. Potom su učesnici položili cvijeće i proučili Fatihu na spomen–obilježju u Zalužju.

Naselje Suha je napadnuto 10. maja 1992. godine, a u napadima su učestvovali lokalni Srbi, pripadnici JNA i drugih jedinica iz Srbije. Bošnjački civili su ubijani, odvođeni u logor na stadion fudbalskog kluba „Bratstvo i jedinstvo“ u Bratuncu, a potom u logor OŠ Vuk Karadžić. Svi preostali Bošnjaci su protjerani, a njihova imovina je u potpunosti opljačkana i uništena. Tokom agresije ubijeno je 140 Bošnjaka ovog naselja. Najmlađa ubijena osoba je Neila Hodžić, beba koja je rođena 1992. godine, a ukupno je ubijeno 22 djece iz ovoga mjesta. Najstarija ubijena osoba je Smajo Husić, koji je rođen 1905. godine.

U naselju Zalužje je tokom agresije ubijeno 125 Bošnjaka. Njih 96 je ubijeno u genocidu 1995. godine, 22 tokom 1992. godine, dok su ostali ubijeni tokom 1993. i 1994. godine. U zločinima je ubijeno 20 djece, a najmlađa žrtva je Rasim Hasanović, rođen 1990. godine. Najstarija žrtva je Tima Jahić, rođena 1908. godine.

Obilježavanju 30. godišnjice u ovim naseljima je prisustvovao i Ramiz Salkić, potpredsjednik bh. entiteta RS, koji je kazao da stravični zločini u Suhoj i Zalužju ne smiju nikada biti zaboravljeni i ne smiju ostati nekažnjeni, kako je to sada slučaj.

"Živa lomača za Bošnjake ovdje u Suhoj svjedoči o okrutnoj monstruoznosti zločinaca i njihovoj namjeri da na najsvirepiji način izbrišu svaki trag o postojanju Bošnjaka u ovom mjestu. Ti bolesni umovi, zadojeni teškom nacionalističkom mržnjom, zatvorili su ovdje 9 osoba i žive ih zapalili. Porazno je za naše društvo, naše pravosuđe, da su počinioci ovih zločina slobodni i danas se slobodno kreću našim gradom. Masovna grobnica koja je pronađena ovdje u Suhoj pokazuje brutalnost zločinaca prema djeci i ženama. Kompletne porodice su ubijane u ovom mjestu. Slike Zekire Begić sa nerođenom bebom na ekshumaciji, svjedoče o tom brutalnom zločinu. Stravični zločini u Suhoj i Zalužju ne smiju nikada biti zaboravljeni i ne smiju ostati nekažnjeni, kako je to sada slučaj. Samo adekvatno, potpuno i dosljedno kažnjavanje počinilaca zločina u ovom i drugim mjestima mogu biti garancija da se zločin neće ponoviti u budućnosti. Bratunac je primjer nekažnjenog zločina nad civilnim bošnjačkim stanovništvom i to se u budućnosti treba i mora promijeniti. Zbog toga, pozivam Tužilaštvo Bosne i Hercegovine da prestane ignorisati teške zločine nad Bošnjacima Bratunca, da konačno istraži i podigne optužnice protiv onih koji su činili zločine u Suhoj, Zalužju i drugim mjestima na području općine Bratunac. Vaš posao jeste da tragate za zločincima da ih kaznite, a ne da tragate za ravnotežom u procesuiranju ratnih zločina, to naprosto nije moguće u Bosni i Hercegovini, jer nije bilo ravnoteže u činjenju ratnih zločina", rekao je Salkić.