Klub zastupnika Stranke demokratske akcije u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine uputio je u proceduru Prijedlog zakona o plinovodu „Južna interkonekcija Bosna i Hercegovina i Republika Hrvatska“.

Prijedlog je upućen u proceduru po skraćenom postupku, s obzirom na hitnost rješavanja problema energetske stabilnosti FBiH i potrebu diverzifikacije izvora i pravaca snabdijevanja prirodnim plinom, što je jedna od međunarodnih obaveza Bosne i Hercegovine.

Podsjećamo da je Predstavnički dom Parlamenta FBiH na sjednici održanoj 21. decembra 2021. godine već usvojio Prijedlog Zakona o plinovodu „Južna interkonekcija Bosna i Hercegovina i Republika Hrvatska“, ali da je on skinut sa dnevnog reda Doma naroda Parlamenta FBiH, te da je aktuelni saziv Vlade FBiH bez jasnog obrazloženja povukao Prijedlog iz parlamentarne procedure.

Uzimajući u obzir važnost i značaj usvajanja ovog zakonskog rješenja za energetsku stabilnost FBiH, pozivamo rukovodstvo Predstavničkog doma da ovaj Prijedlog uvrste na dnevni red prve naredne sjednice Predstavničkog doma Parlamenta FBiH.