Burno je bilo na sjednici Doma naroda Parlamenta Federacije BiH danas u Sarajevu kada se došlo do tačke "izbor i imenovanje" kada je trebalo da se izglasa dopredsjedavajući Doma naroda jer je dosadašnji Izen Hajdarević podnio ostavku.

Stenogram će ući u političku memoriju bošnjačkog naroda

Klub Bošnjaka je predložio Fatimu Gavrankapetanović-Smailbegović a delegat Aljoša Čampara je predložio Nezima Alagića. "Trojka" i HDZ odbli su prijedlog da Fatima Gavrankapetanović-Smailbegović (SBiH) koja je dobila dvotrećinsku podršku delegata u Klubu Bošnjaka bude izabrana u rukovodstvo Doma naroda. Za dopredsjedavajućeg je presudno glasovima Hrvata izglasan Nezim Alagić (NiP).

Prije glasanja uslijedila je rasprava.

- Posljednji put kada je Izen Hajdarević izabran u rukovodsto Doma naroda, nije bio prijedlog Kluba Bošanjaka. U rukovodstvu bi trebala sjediti osoba kao izraz volje klubova naroda jer Dom naroda je ustanovljen kao klub naroda, ovdje ne postoje stranački klubovi. Izjašnjavali smo se o dva prijedloga, širok stepen podrške ima delegatkinja Gavrankapetanović-Smailbegović, ona je kvalificiranom većinom dobila podršku kluba. Ipak je Dom naroda ustanovljen po tim principima i taj prijedlog kluba treba biti podržan, ako ne, ući će u stenogram a taj stenogram će ući duboko u političku memoriju bošnjačkog naroda, od Refika Lende, preko Fatime. Tražimo ravnopravnost - poručio je delegat Haris Zahiragić.

Replicirao mu je Damir Džeba iz Kluba Hrvata.

- Lijepo je bilo slušati kolegu Zahiragića koji govori o načelima koji najviše bole hrvatski narod. I ono što ste vi govorili, pričali ste o legitimnom predstavljanju, termin koji ste koristili "memorija" ne znam čija, vaša. Ne možete govoriti u ime cijelog naroda. Nećeš i nećete na taj teren dovesti Klub Hrvata na način da smo mi Bošnjacima izabrali predstavnike. To nije tačno.

Hrvati do kraja ostaju principijelni, nikada se nisu petljali, niti kršili načelo legitimnog predstavljanja kao što se to čini na najvišem tijelu u Bosni i Hercegovini u Predsjedništvu Bosne i Hercegovine gdje Bošnjaci dominantno izbornim inženjeringom biraju Željka Komšića i do kraja zagađuju odnose, ako hoćete na nivou Bošnjaci i Hrvati u FBiH. Stoga, da vam osvježim memoriju, ovo nije protiv volje legitimne iskazane u vašem klubu, mi smo to poštovali na vođstvu Federacije zato Refik Lendo tamo sjedi - rekao je Džeba.

Mi smo razvlašteni u Federaciji a skupo smo platili cijenu slobode

Replicirao mu je Zahiragić.

- S obzirom na to da je Džeba pokušao da nam održi lekciju o legitimnom predstavljanju. Lendo nije mogao biti izabran bez glasova svih nas, kao što Bradara nije mogla biti izglasana bez nas. U paketu su i Stojanović i Lendo. Vi ste dali presudne potpise Stojanoviću. Kada govorite o stranačkom organiziranju, SDA ovdje ne egzistira, gospođa Gavrankapetanović-Smailbegović je članica druge stranke. Predsjedništvo BiH nije tema, podsjetio bih vas da pravo građana iz FBiH je legitimno, gospodin Komšić je legitiman i legalan član u Predsjedništvu BiH - kazao je Zahiragić.
Govorio je i Muamer Zukić, predsjednik Kluba Bošnjaka.

- Kada nas već preglasavate trebate imati malo više stida, obzira. Samo Klub Bošnjaka je ovdje preglasan, izostavljen, nije omogućeno da ima svog predstavnika. Nije važno više ko će ovdje sjediti, ali to je simbol, način kako se ovdje radi a to je mnogo veći problem. Ovdje se radi na način da se Bošnjaci konstantno preglasavaju. Mi ne učestvujemo u odlučivanju! Mi smo razvlašteni u Federaciji kada je riječ o parlamentu. Bit ćemo i danas preglasani, ne pitamo se u Federaciji a skupo smo platili cijenu slobode. Ovo govorim nama Bošnjacima šta smo sebi dozvolili. Prvo sam bio glasan pa sam postao tih, sramota me o tome više bilo govoriti da smo kao Bošnjaci ovako srozani. To je bruka i sramota. Volio bih da nema Doma naroda i da nema ovog legitimnog predstavljanja, po osnovu etničkih odrednica - ogorčen je Zukić.

Govorila je i delegatkinja Vedrana Vujović.

Nisu samo Bošnjaci glasali za Željka Komšića

- Željko Komšić nije izabran glasovima Bošnjaka kako se godinama govori u javnosti. Kao što znate, Ustav propisuje da dva člana Predsjedništva sa teritorije FBiH iz reda bošnjačkog i hrvatskog naroda biraju građani Federacije. Tu nisu samo Bošnjaci, tu su i Hrvati i Srbi i ostali. Komšić je i legalan i legitiman - poručila je Vujović, piše Faktor.