Dženazi Rafetu Husoviću danas je prisustvovalo više hiljada građana, a dženaza namaz je predvodio reis Islamske zajednice u Crnoj Gori Rifat ef. Fejzić.

Predsjednik Općine Rožaje Rahman Husović ranije je donio Odluku da se zbog smrti od 10. do 12. marta bude proglašena trodnevna žalost u Rožajama.

„Napustio nas je čovjek koji je cjelokupan društveno-politički angažman proveo u nesebičnom zalaganju za opšte dobro. Ogrnut iskrenošću, blagošću i neizmjernim strpljenjem gradio je čvrste i prijateljske odnose sa saradnicima a i svakim čovjekom koji je imao čast da ga upozna. Sa dubokom tugom opraštamo se od iskrenog prijatelja koji je sa puno predanosti i do posljednjeg dana svog života radio na ostvarenju ideje napretka Rožaja i Crne Gore, njegujući pritom najuzvišenije ljudske i društvene vrijednosti. Njegov doprinos građenju mira, demokratije i multietničkog sklada pamtiće istorija“, kazao je predsjednik općine Rahman Husović prilikom donošenja Odluke o trodnevnoj žalosti u Rožajama.

Dan žalosti obilježava se isticanjem zastave na pola koplja na zgradi Općine, javnim ustanovama i preduzećima čiji je osnivač Općina, objektima mjesnih zajednica i drugih ustanova na području Rožaja.

Elektronski i drugi mediji, organizatori javnih programa i sadržaja dužni su da svoje programe i sadržaje prilagode Danu žalosti.

Za vrijeme Dana žalosti zabranjeno je emitovanje muzike, odnosno održavanje programa zabavnog karaktera na javnom mjestu, navodi se u Odluci.