Dženaza je klanjana Osmi Efendiću i Rahmanu Hrnjiću, a predvodio je muftija tuzlanski Vahid ef. Fazlović.

Muftija je poručio da je čuvanje sjećanja na šehide obaveza prema njima, njihovim porodicama i Bošnjacima sa ovih prostora.


- Šehidi su porodice svih nas, a ovdje smo došli iz velike počasti i namjere da iskažemo poštovanje prema šehidima radi naše vjere i domovine. To je i naš dug prema šehidima, šehidskim porodicama i Bošnjacima koji tu žive - kazao je muftija.

Osvrnuo se i na još uvijek prisutan trend relativizacije zločina, naglasivši kako su razmjere zločina poznate. Podsjetio je da su na ovom području ubijene hiljade nevinih Bošnjaka, među kojima je 264 maloljetnika.

- Još uvijek se siju laži o uzrocima pred agresiju. To čine i ovih dana, a cijeli svijet zna da su ovdje, u svom gradu živjeli čestiti Bošnjaci koji su ubijani nedužni. Među hiljadama Bošnjaka je i mnogo djece, jednom od njih i danas obavljamo dženazu - naveo je muftija Fazlović.

Kao poseban imperativ je istakao stalno prisutvo Bošnjaka među šehitlucima, ocijenivši kako postoji izražena svijest o poštivanju šehidske žrtve.

- Danas obnavljamo zavjet da ćemo istrajati sve dok se ne pronađe i ukopa svaki šehid, dok se istina ne rasvijetli u potpunosti i dok se svaki zločinac ne pozove na odgovornost - zaključio je muftija tuzlanski dr. Vahid ef. Fazlović.

Kolektivna dženaza u Vlasenici obavljena je na Dan šehida.