Umjesto saopćenja za javnost kojim Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine "osuđuje" obraćanje stalnog predstavnika Bosne i Hercegovine pri Ujedinjenim nacijama u Ženevi Bojana Vujića, ministar vanjskih poslova Elmedin Konaković je morao već pokrenuti disciplinski postupak protiv njega i sankcionisati ga, izjavio je zastupnik u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Safet Kešo, saopćeno je iz SDA.

- S obzirom na to da čak ni saopćenje nije smio lično potpisati, već se sakrio iza institucije, jasno je da se Konakoviću previše sviđa fotelja u koju se smjestio pa je ne smije dovoditi u pitanje oponiranjem koalicionim partnerima, čak i u situaciji kada na međunarodnoj sceni Bosnu i Hercegovinu označavaju kao "najopasniji izvor terorizma u Evropi", a bošnjački narod i Islamsku zajednicu kao "islamske teroriste".

Pozivam ministra Konakovića, koji sebe voli nazivati "šefom bh. diplomatije", da u skladu sa ovlastima i obavezama koje ima odmah pokrene disciplinski postupak zbog skandaloznog antidržavnog obraćanja osobe čiji je šef, ambasadora Vujića - kazao je Kešo.

Sramotna je, kako je dodao, i šutnja člana Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića, koji nije osjetio potrebu da reaguje na Vujićev šovinistički i islamofobni istup koji je direktno usmjeren protiv države i bošnjačkog naroda.

- Onako kako je mogao glasati za povećanje svoje plaće ili imenovanje HDZ-ove mandatarke za saziv Vijeća ministara BiH, mogao je i morao je podići glas kako bi zaštitio narod kojem pripada i državu koju predstavlja od gnusnih optužbi izrečenih u Ženevi - istakao je Kešo.

Ambasador BiH pri UN-u u Ženevi Bojan Vujić obratio se na sjednici Vijeća za ljudska prava Ujedinjenih nacija gdje je rekao da je priliv stranih džihadista ozbiljna teroristička prijetnja iz Bosne i Hercegovine.

Vujić je također rekao da je došao tu kao predstavnik zemlje koja je više od tri decenije najopasniji izvor terorizma u Evropi, iz BiH.