Jedanaesto izdanje Globalnog Baku foruma, u organizaciji Međunarodnog centra Nizami Ganjavi (NGIC), počelo je u četvrtak u Bakuu, u Azerbejdžanu, pod temom „Popravljanje razlomljenog svijeta“.

Forum, koji će se održati između 14. i 16. marta 2024. i poznat je kao XI GBF, trebao bi ugostiti preko 400 učesnika, uključujući sadašnje i bivše šefove država i vlada, dobitnike Nobelove nagrade, međunarodne organizacije i predstavnike civilnog društva.

Obraćajući se na ceremoniji otvaranja, predsjednik Ilham Aliyev je pozdravio Globalni Baku forum kao jednu od vodećih međunarodnih konferencija , upoređujući ga sa prestižnim skupovima poput Svjetskog ekonomskog foruma u Davosu i Minhenske sigurnosne konferencije.

Tokom svog 10-godišnjeg perioda, NGIC je okupio preko 100 sadašnjih i bivših šefova država i vlada, dobitnika Nobelove nagrade, i više od 4.000 drugih visokih predstavnika kako bi se uhvatili u koštac s hitnim globalnim izazovima.

Teme na dnevnom redu ovogodišnjeg foruma su "Novi svjetski nered", "O ratu i miru", "Popravljanje globalnog upravljanja", "Vrijednost regionalnih političkih institucija" i "Regionalne perspektive" s fokusom na EU, Kavkaz, Centralnu Aziji i Africi.

Globalni Baku Forum ima za cilj da omogući otvorenu i neograničenu debatu među svojim istaknutim članovima i učesnicima kako bi učili iz prošlosti, procenili sadašnjost i zamislili budućnost.

Alijev: Azerbejdžan je bliži miru sa Jermenijom nego ikada ranije

„Južni Kavkaz nikada nije bio tako blizu miru“, kaže predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev.

Predsjednik Azerbejdžana je rekao da su postigli "historijsku pravdu" u posljednjih nekoliko godina oslobađanjem regiona Karabaha od okupacije i dodao: "Bliži smo miru s Jermenijom nego ikada prije. Južni Kavkaz nikada nije bio tako blizu miru."

Govoreći u četvrtak na otvaranju foruma u glavnom gradu Azerbejdžana Bakuu, Ilham Aliyev je govorio o pripremama za drugi rat u Karabahu u jesen 2020. godine, u kojem je Azerbejdžan oslobodio veći dio regiona Karabaha od višedecenijske okupacije svog susjeda Jermenije.

On je istakao uspjehe rata, kao i protivterorističke operacije izvedene prošlog septembra i rekao: "Danas smo bliži miru sa Jermenijom nego ikada prije. Južni Kavkaz nikada nije bio tako blizu miru. To je zahvaljujući Drugom ratu u Karabahu."

Navodeći da su zaplijenili oružje i municiju u vrijednosti od oko 6 milijardi dolara, Alijev je rekao: "Svo ovo oružje je Jermeniji dato besplatno".

"Postigli smo historijsku pravdu. Sada je vrijeme da se okonča neprijateljstvo u regionu," dodao je on.

Alijev je podvukao antiazerbejdžanski stav Francuske, rekavši da njeni napori da uvede sankcije toj zemlji "nisu ništa" i da njegova zemlja "nije učinila ništa protiv međunarodnog prava".

Kritikujući Francusku, Alijev je rekao da uprkos zahtjevima Francuska nije popravila vandalizovanu statuu azerbejdžanskog pjesnika iz 19. stoljeća Khuršidbanu Natavana u Evijan-les-Benu, na jugoistoku Francuske.

Odnosi između Bakua i Jerevana ostali su napeti od 1991. godine, kada je armenska vojska okupirala Karabah, teritoriju međunarodno priznatu kao dio Azerbejdžana, i sedam susjednih regija.

Većinu teritorije je oslobodio Azerbejdžan tokom rata u jesen 2020. godine, koji je okončan nakon mirovnog sporazuma uz posredovanje Rusije koji je takođe otvorio vrata normalizaciji.

Azerbejdžan je uspostavio puni suverenitet u Karabahu nakon "antiterorističke operacije" u septembru 2023. godine, nakon koje su se separatističke snage predale.