Imigracija je uvijek sporno pitanje u Italiji. A posebno se zahuktalo ovih dana. Suočen s novim valom izbjeglica koji pristižu na talijanske obale, podsekretar ministarstva unutrašnjih poslova Nicola Molteni, uz pljesak čelnika svoje parzije, desničara Mattea Salvinija, je izjavio: „Trebamo turističke brodove, a ne brodove s imigrantima“.

Kritike su pljuštale na obje strane a n eki su ga mediji optužili za "lažno kršćanstvo". U slučaju Salvinija, kritiziraju ga što je branio kršćanske korijene Božića, a zatim je na Twitteru pozdravio Moltenijev stav protiv imigranata s ove tri riječi: «Jednostavno, zdrav razum».

Isti stav ima Giorgia Meloni, čelnica Italijanske braće, jedine veće stranke izvan sadašnje Draghijeve vlade nacionalnog jedinstva. Suočena s ovim novim valom imigranata, Giorgia Meloni ponovila je koji je njen model u borbi protiv ilegalne imigracije "odbrana granica, borba protiv imigracijskih poslova i pomorske blokade kako bi se spriječilo odlazak imigranata i izbjeglo mrtve".

To je model koji Meloni suprotstavlja onom koji provodi aktualna ministrica unutarnjih poslova Luciana Lamorgese: "Otvorene granice, poticaji za imigrante i useljenička politika za neobuzdani prihvat." Meloni i Salvini praktički dijele model i slažu se u žestokoj kritici ministrice Lamorgese. Da su danas izbori, kada bi im se pridružila Forza Italia Silvija Berlusconija, desni centar bi jasno dobio parlamentarnu većinu.

"Invazija, invazija" riječi su koje Matteo Salvini i Giorgia Meloni često koriste tokom predizborne kampanje dok se val iskrcavanja pojačava. Percepcija invazije ponekad je dostigla vrlo visok nivo. Čak su i ultrakatolički sektori pojačali te strahove, podižući zastavu vjere i pozivajući na ograničenje broja muslimanskih imigranata.

Prije nekoliko godina to je učinio američki kardinal Raymond Burke. Predstavnik najkonzervativnijeg sektora episkopata Sjedinjenih Država, Burke je smatrao da je "razborita mjera mnogih političara" ograničiti ulazak muslimanskih imigranata u nacije s jakom kršćanskom tradicijom.

Teza kardinala Raymonda Burkea nije potpuno izolirana u katoličkom svijetu. Ali to nije izraženo, jer je braniti je trenutno politički nekorektno. To bi išlo u suprotnom smjeru od linije dobrodošlice koju je izrazio papa Franjo, koji propovijeda otvaranje vrata i luka svakom ljudskom biću koje pati, ne praveći razliku po rasi, spolu ili etničkoj pripadnosti.

Prije nego što je Franjo otputovao u Ujedinjene Arapske Emirate, u februaru 2019., biskup Camillo Ballin, dobar poznavalac arapskog svijeta jer je bio apostolski vikar Svete Stolice u Sjevernoj Arabiji za katoličke zajednice Bahreina, Kuvajta, Katara i Saudijske Arabije, objavio je prognozu: “Moguće je zamisliti da će Evropa za 50 godina biti gotovo potpuno muslimanska. Predviđam takvu situaciju, ali ne toliko jer ove zemlje poduzimaju konkretne mjere. Daleko od toga. Nema političkog plana, nema plana osvajanja. Evropa će na kraju biti muslimanska, ali samo zato što postoji problem rađanja, dok muslimani imaju velike porodice i zbog nedostatka onih ideala koji mogu potaknuti pad kršćanskih korijena.“

U svakom slučaju, Evropa je daleko od ispunjenja takve prognoze, barem što se Italije tiče. U izvještaju Caritasa ove zemlje o imigracijskoj situaciji ove godine pojašnjava se: „U 2021. godini zabilježen je pad broja muslimana od 27,1% (2 postotna boda manje nego prethodne godine), s nešto manje od 1.400.000 vjernika. Umjesto toga, došlo je do porasta broja kršćana, s oko 2,9 milijuna vjernika, 56,2%, u 2021., u usporedbi s 53-54% prethodnih godina.“