Stanje sigurnosti u Kantonu Sarajevo je već mjesecima u žiži javnosti. Međutim, kantonalna vlast uporno neće da prizna činjenično stanje i svim silama se bori da ne negira problem.

Njihov domet su sopćenja iz kojih možemo pročitati da su svi drugi krivi osim nadležnih i odgovornih. I dalje se ponašaju da su u opoziciji.

Ministar unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo Admir Katica oglasio se saopćenjem povodom pogoršane sigurnosne situacije u KS.

- Prethodnog vikenda desili su se događaji koji su doprinijeli narušavanju osjećaja sigurnosti građana, te vas želim informisati da su pripadnici MUP-a KS Uprave policije intenzivno radili i rade na rasvjetljavanju svih događaja i okolnosti.

Povodom događaja koji se desio sinoć u ulici Muse Ćazima Ćatića, a kojom prilikom je usljed upotrebe vatrenog oružja lakše tjelesne povrede zadobio maloljetnik, pripadnici Uprave policije MUP-a KKS intenzivno rade na rasvjetljavanju svih okolnosti ovog događaja.

Uprava policije MUP-a KS obavještavat će javnost o poduzetim mjerama u skladu sa odobrenjima postupajućeg tužioca.

Također, ističem da je jučerašnji slučaj na Grbavici koji je okarakterisan kao napad četiri nepoznate osobe na ženu, u potpunosti rasvijetljen i da se radilo o krivičnom djelu nasilničkog ponašanja unutar jedne višečlane porodice uzrokovanom pokušajem prisilne udaje - istakao je Katica.

Zbog subjektivnog osjećaja javnosti o narušenoj sigurnosnoj situaciji i činjenice da se u javnosti često pojavljuju dezinformacije, nisam zadovoljan trenutnim stanjem, ali ne dozvoljavam da se isključiva odgovornost pripisuje MUP-u Kantona Sarajevo - Upravi policije, poručio je Katica.

- Objektivno gledajući, MUP KS – Uprava policije ima pokazatelje, statističke podatke, koji se odnose na različite vrste krivičnih djela, a koji pokazuju pozitivne pomake i dobre rezultate.

Pitanje koje svi trebamo postaviti je zašto se vrši ovoliki pritisak na policiju i MUP KS, a ne i na druge faktore u društvu odgovorne za narušenu sigurnosnu situaciju?
Policija nema neriješenih krivičnih djela ubistava, smanjen je ukupni broj krivičnih djela na području KS, a sve slučajeve koji su posljednjih mjeseci u fokusu javnosti policija je također rasvijetila, uhapsila počinioce i predala tužilaštvima. Od početka ove godine zabilježeno je osam krivičnih djela sa upotrebom vatrenog oružja. U sedam slučajeva počinioci su identifikovani, pronađeni, lišeni slobode i uz izvještaj o počinjenom krivičnom djelu predati u nadležnost tužilaštva, dok je osmi slučaj od 17.03.2024.godine i radi se na njegovom rasvjetljavanju - istakao je Katica.

No, i pored toga, u javnosti se nameće narativ krivice i odgovornosti policije u KS za sve što je loše, iako je policija KS uvijek prva tamo gdje se nešto desi, rasvjetljava krivična djela, hapsi počinioce, sprječava krivična djela, tvrdi Kastica.

- Zašto se neko odlučuje da počini krivično djelo je mnogo kompleksnije pitanje i ne rješava ga policija.

Kao društvo, trebali bi se više baviti odgovornošću tužilaštava, ustanova za izvršenje krivičnih sankcija, sudova, centara za socijalni rad i odgojnih institucija koje bi trebale odgovoriti na pitanja zašto se pojedinci devijantno ponašaju, zašto su na ulici, zašto je zakazala porodica kao osnovna ćelija društva, zašto ne postoji saobraćajna kultura i tako dalje... Zašto nemamo Zakon o probacijskog službi koji bi nam dao alate da se borimo protiv povratnika u činjenju krivičnih djela, odnosno kriminalnog povrata koji predstavlja društveno opasnu pojavu jer, evidentno je da policija hapsi počinioce, sud kažnjava, ali po izlasku oni nastavljaju činiti krivična djela. Ako zaista želimo poboljšanje sigurnosne situacije u Kantonu Sarajevo, potrebna je dublja analiza uzroka kriminaliteta, a posebno krivičnih djela sa elementima nasilja - poručio je Katica.

Predsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo i predsjednik Komisije za sigurnost Elvedin Okerić kazao je da su posljednja dešavanja u vezi sa sigurnosnom situacijom uznemirila građane te da je Kolegij Skupštine zatražio informaciju od institucija koje su bile zadužene za implementaciju zaključaka sa prošle tematske sjednice o sigurnosti u saobraćaju.

Po pitanju zakazivanja nove tematske sjednice Skupštine Kantona Sarajevo, dodao je Okerić, Kolegij Skupštine će sutra održati sjednicu na kojoj će razmatrati do sada prikupljene informacije i zatražiti od ostalih nadležnih institucija koje još nisu dostavile informacije da to učine jer od njihovog rada ovisi stanje sigurnosti u Kantonu Sarajevo.

- Kolegij Skupštine KS neće poduzimati nikakve ad hoc aktivnosti iz nadležnosti zakonodavne vlasti u vezi sa sigurnošću na osnovu procjene pojedinaca, bez obzira na to da li dolaze iz opozicije ili skupštinske većine i vladajuće koalicije ili intenziviranog izvještavanja pojedinih medija, već isključivo na osnovu informacija nadležnih institucija u KS i preporuka struke – kazao je Okerić za Fenu.

Istakao je da Ministarstvo unutrašnjih poslova KS i Uprava policije KS, iako najistureniji, nisu jedini akteri u kreiranju sigurnosnog ambijenta i ne mogu ga samostalno osigurati.

- Kantonalno tužilaštvo, sudovi i pojedina resorna ministarstva u Vladi Kantona Sarajevo također aktivno učestvuju u kreiranju opće sigurnosne situacije – kazao je.
Zbog toga, Okerić smatra važnim da svi oni informišu Kolegij Skupštine o poduzetim aktivnostima, kako bi se, u zavisnosti od sadržaja i složenosti materije, pristupilo planiranju tematske sjednice, na kojoj bi se diskutovalo o svim uzrocima i problemima koji se odražavaju na sigurnost na području Kantona Sarajevo.