Domaćini Katar zadržao je Kup Azije pobjedom od 3-1 u subotu protiv velikog iznenađenja turnira, reprezentacije Jordan. Junak utakmice je  Akram Afif koji je postigao het-trik iz penala.

Bio je to prikladan završni čin za mjesec dana fudbala sa 24 tima i svjedočio nizu dramatičnih utakmica.

To će također pomoći da se potisnu sjećanja na Svjetsko prvenstvo u Kataru, kada su izgubili sve tri utakmice, što je najgori skor bilo kojeg domaćina u historiji svjetskog takmičenja.

Igrajući pred 86.492 gledalaca na stadionu Lusail, na kojem se odigralo i finale Svjetskog prvenstva prije 14 mjeseci, Jordan je bio u svom prvom finalu Azijskog kupa što je za njega najveća utakmicu u historiji.

Jordan se nalazi na 87. mjestu na FIFA-inoj svjetskoj rang-listi, što je 29 mjesta iza Katara. Jordan je na ovom turniru pobjedio mnogo jače timove kao što je Irak i Južna Korjea, a svoje pobjede je posvetio Palestini.

Sredinom prvog poluvremena katarski napadač Afif je iz penala dao svoj šesti go na turniru. Katar je u potpunosti zaslužio vodstvo na poluvremenu, ali Jordan je uzvratio i izjednačio preko Yazana Al-Naimata.

Međutim, izjednačenje je trajalo samo šest minuta, Afif je još jednom pogodio sa bijele tačke nakon što je VAR savjetovao sudiji da ode do svog monitora sa strane terena.

Ovo izdanje Azijskog kupa donijelo niz iznenađenja kao što je prolaz Palestine u grupnoj fazi, kao i pobjede Uzbekistana i Tadžikistana. 

Slaba igra Maroka i Egipta

U Azijskom fudbalu dominiraju arapske države, dok na Afričkom kupu koji se igra paralelno arapski timovi su ranije ispali. Danas u finalu igra Obala Slonovače i Južna Afrika.

Egipat, koji je bio sedam puta kontinentalni prvak, ispao je iz takmičenja u nedjelju u dugotrajnom izvođenju penala protiv DR Konga, nakon remija 1-1 u San Pedru.

Na utakmici su golovi Meschack Elia i Mostafa Mohamed tokom prvog poluvremena, dok su se u drugom poluvremenu, kao i produžecima, dva tima borila za plasman u četvrtfinale.

Penali su završeni rezultatom 7-8 u korist DR Konga, koji je kasnije pobijedio Gvineje, a izgubio od finaliste Obale Slonovače.

Egiptu, koji je imao otvorene aspiracije za trofej, primjetno je nedostajao kapiten Mo Salah, koji je pretrpio povredu na takmičenju zbog čega se vratio u svoj klub Liverpool na liječenje.

Maroko je također na šokantan način ispao sa takmičenja nakon poraza od 2-0 od Južne Afrike u utorak.

Lavovi Atlasa su bili među favoritima za titulu prvaka Afrike, nakon četvrtog mjesta na Svjetskom prvenstvu 2022., i zbog činjenice da se mogu pohvaliti igračima visokog profila iz najboljih europskih klubova.

Poraz Maroka je nastavak nesretnog niza Maroka na Afričkom kupa nacija, koji nisu osvojili od 1976. Posljednji put do finala su stigli prije dvije decenije, protiv Tunisa.

Saudijska Pro liga jače takmičenje od američkog Major League Soccera

Sezonski kup u Rijadu - između Intera Majamija i Al-Nasra - održan je u četvrtak, a saudijska ekipa i dalje ima vrhunska imena, kao što je Cristiano Ronaldo - u svojoj početnoj postavi. Pozivni meč se odigrao usred vrhunca skepticizma o budućnosti Saudijske Pro lige, nakon kontroverznog odlaska Jordana Hendersona iz Al-Ettifaqa u Ajax prošle sedmice.

Neki europski novinari s nestrpljenjem su predviđali da su se kapije otvorile i da su se superzvijezde koje su za saudijske klubove potpisali na ljeto će se na brzinu vratiti u Europu.  

Kada se u petak u ponoć zatvorio europski rok za zimske transfere, igrači poput Karima Benzeme - koji je bio povezan s prelaskom u Premijer ligu - ostali su u kraljevstvu, garantujući uzbudljiv kraj sezone kao Al-Nassr i Al-Hilal se bori za trofej.

Ovo se mora smatrati pobjedom saudijskih fudbalskih zvaničnika. Iako u prelaznom roku klubovi nisu privukli više velikih imena - s bivšim igračima Manchester Uniteda Davidom de Geom i Jessiejem Lingardom - Saudijska Pro liga nije izgubila nijednu od svojih zvijezda.

Al-Hilal je pokupio brazilskog internacionalca Renana Lodija, koji je sa 25 godina dokaz da saudijski klubovi gledaju dalje od bivših i starih legendi.

Al-Nassr je također dokazao Interu Miamiju - a Ronaldo Lionelu Messiju - da je Saudijska Pro liga nedvojbeno jače takmičenje od Major League Soccera, što je veliko postignuće s obzirom da je velika investicija saudijske države u domaći fudbal tek počela.