Liderka ekstremno desnih katalonskih separatista u španskom gradu Ripoll pokrenula je kampanju za uklanjanje halal hrane iz javnih škola. Prema statistici katalonske vlade, oko 13% populacije grada u blizini francuske granice koji ima 10.600 građana je rođeno u inostranstvu. Grad je dom velike muslimanske zajednice.

Godine 2023. Sílvia Orriols  postaje gradonačelnica Ripolla nakon više pokušaja, čime je postala prva gradonačelnica antiimigrantske katalonske separatističke stranke Alianca Catalana koja je nastala iz Nacionalnog fronta Katalonije (FNC), koja baštini antiimigrantsku i katalonsku nacionalističku ideologiju. Međutim, ona smatra da FNC ima previše umjeren po pitanju imigracija.

Njena posljednja u nizu kontroverznih izjava odnosi se na zahtjev da se osigura da svo meso koje se služi u školama u Ripollu dolazi od životinja kojima se prije klanja daje sedativi ili na drugi način budu omamljene.

"Izbacite halal menije iz javnih škola!" napisala je na platformi društvenih mreža X.

Vodeći katalonski list La Vanguardia objavio članak u kojem se izvještava da se halal jelovnici ne nude djeci iz javnih škola u Ripollu.

Kasnije je optužila La Vanguardiju da laže.

„Jelovnik koji oni nude se ne zove 'halal meni', već se zgodno zove 'meni bez svinjetine'. Prije nego što pitate, već vam mogu reći da ne postoji 'jelovnik bez piletine' ili 'jelovnik bez zeca'", objavila je na X, zanemarujući svoju prvobitnu žalbu na način klanja.

Dana 19. januara, španska vlada je dala njenoj administraciji 20 dana da objasni kako upravlja registracijom novih stanovnika. Najmanje 12 novih stanovnika imigranata požalilo se da gradsko vijeće postavlja prepreke kako bi im odgodilo ili onemogućilo da se prijave za lokalne usluge poput zdravstvene zaštite i školovanja, piše dnevnik El Periodico.

"Poslali su dva policajca u moju kuću da se uvjere da tu živim. Osjećam se totalno diskriminisano. Ja sam samozaposlen, plaćam poreze, plaćam hipoteku i ova žena jednostavno ne želi da me registruje", kaže Fazeel za El Pais. On je iz Pakistana, a već živi u Kataloniji deceniju, ali se nedavno preselio u Ripol i čeka svoje papire.

Godine 2023., nakon pobjede u Ripollu, izjavila je da je u njenom gradu počelo "ponovno osvajanje Katalonije".

U augustu je Orriols pozvala katalonsku vladu da zabrani 'burkinije' u opštinskim bazenima. Istog mjeseca, također je bila domaćin događaja u Barceloni kako bi unaprijedila svoj plan širenja po Kataloniji, navodi El Pais.

Do oktobra, pet lokalnih opozicionih stranaka potpisalo je zajedničku izjavu u kojoj se navodi da su "veoma zabrinuti zbog povećanja napetosti i bijesa stanovništva", te zbog "diskursa mržnje koji bi mogao dovesti do nasilja i diskriminacije".

Dok je Orriolsova i dalje marginalna figura, njen uspjeh, kao i sposobnost njene bivše stranke FNC da vlada u drugim gradovima, podiže uzbunu za budućnost katalonskog separatizma.

"Nakon svih prekršenih obećanja za ostvarenje katalonskog separatizma, oni posežu za ustaljenom praskom krajnje desnice širom svijeta, preusmjeravajući bijes na imigrante", napisao je novinar i doktor socijalne antropologije Nuria Alabao u digitalnom dnevniku CTXT.

Antislamska i antiimigrantska politika 

Sílvia Orriols Serra (1984.) je španska političarka, osnivačica i predsjednica krajnje desničarske političke stranke Aliança Catalana, kandidatkinja za gradonačelnika Ripolla za općinske izbore 2019. i 2023. gradonačelnica Ripolla od 17. juna 2023. godine.

Diplomirala je bibliotekarstvo i informatiku na Univerzitetu Vic. Kao političarka, bila je aktivna u nekoliko političkih partija. Godine 2004. pridružio se listama Estat Català za izbore za Evropski parlament. Nakon referenduma o nezavisnosti u Kataloniji 2017. godine, aktivno učestvuje u svom gradu u protestima protiv primjene člana 155, postepeno zauzimajući lidersku ulogu.

Potom se pridružila Nacionalnom frontu Katalonije, stranci s kojom je nastupila na općinskim izborima 2019. u Ripollu i dobila 503 glasa i jednog vijećnika. Ostale stranke u vijeću dogovorile da je bojkotuju. U martu 2020. napustila je stranku i ostala u Vijeću kao samostalni vijećnik.

U julu iste godine osnovala je novu političku stranku Aliança Catalana, sa kojom brani nezavisnost Katalonije kroz islomogobičnu kampanju. Ona smatra da je imigracija zapravo invazija, ideja koja je povezana s teorijom zavjere o velikoj zamjeni. 

Kasnije se kandidovala za gradonačelnika na izborima 2023. Postao je najglasanija snaga u opštini, sa šet vijećnika i više od 30% glasova. Većina preostalih političkih snaga pokušala je postići dogovor kako bi spriječila Orriolsa da postane gradonačelnica. Međutim, taj dogovor nije izdržao dugo, što je omogućilo Silviji Orriols da preuzme grad.

Neposredno prije rasprave o halal ishrani u školama, ona je tvitovala “Dok probuđeni Evropljani pričaju o islamofobiji... islamski fundamentalisti su ubili (za 15 godina) 52.000 kršćana u Nigeriji.”

Ona s otvoreno prepoznaje kao islamofobičnim i antiimigracionim stavovima te smatra svakoga ko nije Katalonac imigrantom. Godine 2023. Generalitat Katalonije otvorio je protiv njega dosije za sankcionisanje zbog izjava na televiziji koje su navodno bile diskriminatorne prema muslimanima.