Naučnici Katalin Karikó i Drew Weissman dobili su Nobelovu nagradu za fiziologiju i medicinu za otkrića koja su omogućila razvoj vakcine protiv COVID-19, objavilo je u ponedjeljak tijelo koje dodjeljuje nagradu.

Nagradu, među najprestižnijima u naučnom svijetu, odabrala je Nobelova skupština švedskog medicinskog univerziteta Karolinska Institute, a također dolazi s 11 miliona švedskih kruna (oko milion dolara).

“Nobelova nagrada za fiziologiju ili medicinu za 2023. dodijeljena je Katalin Karikó i Drewu Weissmanu za njihova otkrića u vezi s modifikacijama nukleozidnih baza koje su omogućile razvoj učinkovitih mRNA vakcina protiv COVID-19”, objavilo je ovo tijelo.

Nagrada za medicinu započinje ovogodišnju dodjelu, a preostalih pet bit će predstavljeno u narednim danima.

Nagrade, koje su prvi put dodijeljene 1901. godine, osmislio je švedski izumitelj dinamita i bogati biznismen Alfred Nobel, a dodjeljuju se za postignuća u nauci, književnosti i miru, a kasnije i za ekonomiju.

Švedski kralj će uručiti nagrade na svečanosti u Stockholmu 10. decembra, na godišnjicu Nobelove smrti, nakon čega će uslijediti raskošan banket u gradskoj vijećnici.