Asocijacija „Mostovi prijateljstva Bosne i Hercegovine“ već 14 godina kroz različite projekte spaja ljude i organizacije iz BiH, Turske, Azerbejdžana, Indonezije...

U povodu 100. godišnjice osnivanja Republike Türkiye, predsjedničkih i parlamentarnih izbora, Asocijacija „Mostovi prijateljstva Bosne i Hercegovine“ u saradnji s planinarskom grupom BiH „Exploreri“ iz Zenice realizirali su projekt „Karavana prijateljstva 1“, u kojem je učešće uzelo 40 osoba iz devet bh. gradova, a koji su prešli 5.000 kilometara.

Svako putovanje započinje mnogo prije prvog koraka kroz pripreme i koordinaciju.

„Pripreme su trajale nekoliko mjeseci. Planirali smo skoro svaki detalj jer je putovanje bilo veoma komplikovano organizirati zbog velikog broja posjeta gradovima, historijskim i kulturnim znamenitostima i zbog uspona na dvije planine. Mi za ovo putovanje nismo imali sponzora ili donatora. Zbog toga je uspjeh samim tim i veći šta smo sve realizirali, vidjeli i doživjeli“, kaže za Stav Jasmin Imamović, predsjednik Asocijacije „Mostovi prijateljstva Bosne i Hercegovine“.

„Karavana prijateljstva 1“ krenula je 12. maja u poslijepodnevnim satima iz Zenice.

U Ankari na izborni dan

„U Istanbul smo stigli 13. maja u poslijepodnevnim satima u veliku gužvu po kojoj je Istanbul poznat, ali i zbog izbora. Slučajnost je bila da je predsjednik Türkiye Recep Tayyip Erdoğan stigao u isto vrijeme kada smo i mi u blizini džamije Aja Sofije, gdje je organiziran akšam-namaz i dova za pobjedu.“

Njihov sljedeći konak bio je u Ankari, a usput su posjetili Bursu, gdje su za domaćine imali Bošnjake i Eskişehir.

„S mojim prijateljem Salihom Başnakom posjetili smo prelijepu lokaciju iznad Burse Inkaya Cinari, gdje se nalazi platan star 610 godina ispod kojeg se nalazi prelijepa bašta u kojoj smo se odmorili i doručkovali. Iz Burse smo nastavili svoj put prema Eskişehiru, koji je za mene jedan od najljepših gradova u Republici Türkiye. On je pun života i mladih ljudi, s jednim od najvećih univerziteta u Türkiye“, smatra Imamović.

U Ankaru ekspedicija stiže u večernjim satima, kada su se počeli objavljivati prvi rezultati izbora.

„Naš hotel se nalazio u neposrednoj blizini sjedišta AK partije Ankare, gdje je stotine članova i simpatizera iščekivalo rezultate izbora. Poslije objavljivanja rezultata, srećom, stišale su se političke strasti i svi su, pa i mi mogli da odspavaju i da odmore.“

Nakon Ankare na redu je bila svjetska atrakcija Cappadocija i Aksaray, gdje su se smjestili prije polaska na planinu Hasandag. Jedan dio grupe je ostao u hotelu odmarati i provesti vrijeme u obilasku Aksaraya, a veći dio grupe, odnosno 23 člana bh. „Explorera“ se autobusom vozilo do sela koje se nalazi u blizini planine Hasandag, čiji je najviši vrh 3.256 metara.

„Iz sela smo nastavili svoj put prema planini, ali sada s dva velika traktora koje nam je osigurao naš prijatelj i planinarski vodič Nurullah Coban, iskusan planinar koji je do sada se na planinu Hasandag popeo preko 100 puta. S traktorima smo se vozili 45 minuta do lokacije, odakle je krenuo naš dugi uspon. Planina Hasandag je vulkanska planina koja je nekada bila aktivna, te je zbog toga prostor kojim smo se kretali bio prepun kamenja i bez drveća. Planina je veoma negostoljubiva i teško je za planinariti. Znali smo da moramo biti strpljivi i da će ovaj uspon za nas biti pravi test izdržljivosti i psihofizičkih sposobnosti. Uspon je trajao skoro devet sati. Veći dio članova ove naše planinarske avanture do sada nikada nije bio na ovoj nadmorskoj visini i nismo znali da li ćemo moći doći do vrha. Međutim, na našu radost, svih 23 planinara su uspjeli da se popnu na sami vrh“, naglašava Imamović.

Na vrhu Hasandaga su ostavili i svoj trag, odnosno čestitku.

„Iz Zenice smo ponijeli kamenu ploču iz poznatog majdana sela Mošćanica, tešku oko 5 kg koju sam nosio u ruksaku i uspio sam uz ogroman trud da je donesem na vrh. Na kamenoj ploči smo postavili natpis na turskom jeziku s čestitkom za 100 godina od osnivanja Republike Türkiye i sa zastavama BiH i Türkiye. Ovaj simboličan čin ustvari pokazuje naš prijateljski i bratski odnos prema prijateljskoj državi i turskom narodu.“

Besplatna posjeta kompleksu Pamukkale

Kao i uspon, i silazak nije bio nimalo jednostavan, a trajao je skoro sedam sati. Iz Aksaraya su nastavili putovanje do mistične Konye, koju su sljedećeg dana obišli.

„Poslije ručka nastavili smo put prema gradu Denizli, u koji su stigli u poslijepodnevnim satima. Navečer smo iskoristili priliku da prošetamo po centru Denizlija, koji je poznat po svojoj proizvodnji peškira i tekstila. Ujutro iz Denizlija smo otišli u obližnji UNESCO-ov dragulj Pamukkale, jednu od najposjećenijih turističkih destinacija u Republici Türkiye. Ulaz na ovu lokaciju se plaća i cijena nije nimalo jeftina. Međutim, s obzirom na to da sreća prati hrabre, dobili smo odličnu vijest. Taj dan obilježava se Svjetski dan muzeja pa je zbog toga ulaz na Pamukkale bio besplatan. Ta vijest nas je dodatno obradovala pa smo još više uživali obilazeći prelijepe izvore i bijele stijene Pamukkalea, kao i historijske lokacije Hireapolisa, Plutonijuma, muzeja Hireapolis, bazena u kojem se nekada kupala čuvena Kleopatra“, pojašnjava Imamović.

Iz Pamukkalea su krenuli preko grada Aydin do antičkog grada Priene i sela Gullubahce, koji se nalaze u blizini grada Soke.

„Naši prijatelji su za nas organizovali susret s direktorom Ureda za turizam i kulturu regije Aydin, koji nas je dočekao na ulazu u drevni grad Priene. Poslije uvodnog govora i podjele poklona s domaćinima, s kustosom muzeja Aydin smo posjetili Priene, koji je bio poznat u antičkom svijetu. I slavni Aleksandar Makedonski je ovdje ostavio trag izgradnjom hrama Ateni. Poslije obilaska Priene posjetili smo selo Gullubahce, u kojem živi mnogo Bošnjaka. Ovo selo su 'Mostovi prijateljstva BiH' prije dvije godine pobratimili sa selom Mošćanica kod Zenice. Od tada su porodice iz ovih sela već nekoliko puta jedni druge posjećivale. Zbog toga prijateljstva porodica Ibrahima Cinara, porijeklom iz Bosanske Otoke i Bužima, za sve nas je pripremila u njihovom restoranu ukusni ručak gdje smo se lijepo družili.“

„Exploreri“ i partnersko planinarsko udruženje „Ayildiz Doğa Sporlari“  zajedno su organizirali uspon na Z-Yolu-planinarsku stazu starih Grka iznad drevnog grada Priene.

„Jedan dio ekipe je otišao za grad Kuşadasi u hotel da iskoristi priliku da se okupa na prelijepoj pješčanoj plaži, dok je drugi dio ekipe planinara realizovalo uspješno uspon na vrh Z-Yolu. I na ovom vrhu smo postavili istu kamenu ploču s istim tekstom kao na planini Hasandag“, ističe Imamović.

Dan omladine i sporta državni je praznik Republike Türkiye, a „Karavan prijateljstva“ stigao je u Izmir, gdje je Imamović posjetio porodicu rahmetli Kemala Baysaka, koji je bio počasni konzul BiH u Izmiru.

„Poslije Izmira nastavili smo svoj putovanje prema općini Ayvacik, koja se nalazi u regiji Çanakalle, gdje nam je domaćin bio načelnik Mesut Bayram, s kojim smo posjetili prelijepo turističko selo Behramkale i drevni Asoss, koji je bio nekoliko godina dom čuvenog filozofa Aristotela.“

Ekspedicija je iz Azije u Evropu prešla preko najvećeg mosta na svijetu (kategorija – raspon između pilona), koji je dug preko 4.800 metara do Edirnea, gdje je bilo njihovo zadnje konačište prije povratka kući.

„Edirne je poznat po šopingu, ali i po velikom broju historijskih znamenitosti. I u Edirne imamo prijatelja, pa smo tako se susreli s Bulentom, s kojim namjeravamo sarađivati u budućem periodu u oblasti turizma i planinarstva. Na kraju je došlo vrijeme da se oprostimo od Republike Türkiye i da krenemo prema našoj domovini Bosni i Hercegovini koju smo mnogo poželjeli baš kao i naše najmilije koji su na čekali kod kuće“, priča Imamović.

Veliki interes za ovakvim putovanjima

Zahvaljujući društvenim mrežama i partnerskim medijima, bosanskohercegovačka javnost svakodnevno je pratila putanju ove ekspedicije i njihove aktivnosti, a svako putovanje ima svoju nafaku i bereket iz kojeg se izrode mnoga prijateljstva, ideje i projekti.

„Naš plan je da ovakva putovanja nastavimo da organizujemo svake godine i da posjetama gradovima i institucijama uspostavimo nova prijateljstva koja će za cilj imati jačanje veza između BiH i Republike Türkiye. Tokom posjeta gradovima susreli smo se s predstavnicima Bošnjaka koji su društveno aktivni u svojim sredinama. Razgovarali smo o zajedničkim projektima koji će imati za cilj jačanje saradnje naše zajednice iz Türkiye s Bosnom i Hercegovinom. Također, pokrenuo sam niz inicijativa za bratimljenje škola, općina, udruženja tokom susreta s prijateljima u Izmiru, Edirneu, Aksarayu, Ayvaciku, Kuşadasiju“, naglašava Imamović.

Naziv „Exploreri“ nije slučajno odabran jer ovi avanturisti na planinarskim poduhvatima uvijek biraju neutabane staze.

„Prema našim saznanjima, mi smo prva planinarska grupa iz BiH koja se popela na planinu Hasandag. Putovanje je donijelo i mnogo nepredviđenih stvari, ali i mnogo novouspostavljenih prijateljstava. Poslije ovog realiziranog putovanja koje smo organizovali sopstvenim snagama, kada smo se vratili veliki broj prijatelja, poznanika, planinara nas je pitao može li ići s nama na novo putovanje koje ćemo organizovati. Već sad bismo mogli tri autobusa popuniti putnicima koji su izrazili želju da budu dio ove avanture u budućnosti“, kaže Imamović.

Imamović na kraju ističe zahvalnost medijskim pokroviteljima, prijateljima iz Türkiye te najmlađim članovima grupe: Adni, Bakiru i Danisu, koji su odlično podnijeli ovo putovanje i dodatno su obogatili družinu svojom mladošću i pozitivnom energijom, a posebne čestitke upućuje najstarijoj učesnici dvije planinarske avanture: Fikreti Kubat, koja ima 70 godina i koja je pokazala odličnu psihofizičku snagu.