Italija će potrošiti 2,9 miliona eura u borbi protiv invazije agresivnih kraba koje prijete statusu ove zemlje kao jednog od vodećih proizvođača školjki u svijetu.

Plava kraba, porijeklom iz zapadnog Atlantika, proširila se na nekoliko lokacija nalik na lagune u Italiji, loveći lokalne školjke, hraneći se ribljom ikrom i drugim vodenim sitnim životinjama.

Vodene farme školjki u delti rijeke Po u sjevernoj Italiji posebno su teško pogođene, a lokalni morski biolog rekao je Reutersu prošle sedmice da su ovi rakovi pojeli do 90 posto mladih školjki, gotovo u potpunosti uništivši buduću proizvodnju.

Stručnjaci kažu da nije jasno zašto se plave krabe sada razmnožavaju takvom brzinom, ali da bi mogla postojati veza s klimatskim promjenama.

Italijanski ministar poljoprivrede Francesco Lollobrigida posjetio je u subotu deltu rijeke Po i rekao da će vlada odobriti hitno finansiranje. Kako je obećao, 2,9 miliona eura bit će odobreno ribarskim zadrugama i uzgajivačima koji pokušavaju obuzdati brojnost plavih rakova, prenosi Sky News.

Ribari u pogođenim područjima savjetovani su da love što više plavih kraba kako bi smanjili njihov broj. Prošli sedmice Emanuele Rossetti, iz Ribarske zadruge Polesine, rekao je Reutersu da se svaki dan ulovi čak 12 tona plavih kraba, ali opet to ne ostavlja štetu njihovoj općoj populaciji.

Sasa Raicevich, stručnjak za morske resurse iz Italijanskog instituta za zaštitu okoliša i istraživanje (ISPRA), rekao je da se smatra da su plave krabe stigle u Italiju kaljužnom vodom. Istakao je da su prvi put otkrivene prije desetak godina i da je još uvijek nejasno zašto se sada množe takvom brzinom, dodajući da bi mogla postojati veza s klimatskim promjenama, ali da još uvijek nemaju dokaza da to sa sigurnošću ustvrde. Isto tako, upozorio je da je situacija vrlo ozbiljna u smislu ekološke i privredne štete i upozorio da ne postoji mogućnost potpunog iskorijenjivanja ovih rakova.

“Moramo ih obuzdati i pronaći načine suživota... to će biti teško”, dodao je.

Italija je najveći evropski proizvođač školjki i treći u svijetu iza Kine i Južne Koreje, prema podacima UN-ove Organizacije za hranu i poljoprivredu iz 2021. godine. Najezda plavih kraba mogla bi ugroziti i tradicionalno italijansko jelo – špagete alle vongole (špagete sa školjkama).