Državljani Rusije koji su glasovali na izborima za predsjednika u ruskoj ambasadi u Podgorici najveću podršku dali su kandidatu Vladislavu Davankovu, javili su u utorak mediji u Crnoj Gori.

Kako prenosi Radio Slobodna Europa (RSE), prema podacima ruske Centralne izborne komisije Davankov je osvojio 68,89 posto glasova, dok je aktualni predsjednik i pobjednik izbora Vladimir Putin imao 8,41 posto podrške Rusa koji žive u Crnoj Gori.

Druga dva kandidata, Leonid Slucki i Nikolaj Haritonov, osvojili su ispod dva posto glasova, prenosi FENA.

RSE navodi i da je Davankov pobijedio i u Srbiji, gdje je imao 67,42 podrške podrške, dok je Putin je osvojio 10,84 posto glasova izašlih birača.

U Bosni i Hercegovini i Sjevernoj Makedoniji, međutim, Putin je odnio uvjerljivu pobjedu. S 88,10 posto glasova pobijedio je u Sjevernoj Makedoniji, a u BiH je imao 77,2 posto podrške, dok je za Davankova u BiH glasalo 15,82 posto izašlih birača, a u Sjevernoj Makedoniji 5,71 posto.

Vladimir Putin proglasio je u ponedjeljak "rekordnu" pobjedu na predsjedničkim izborima s 87,29 posto glasova. Kako je saopćeno iz ruske Centralne izborne komisije, za njega je glasalo blizu 76 miliona birača.

U Crnoj Gori, prema službenim podacima, boravi oko 27 000 Rusa. Ruska ambasada nije objavilo koliko je glasača registrirano.

Predsjednički izbori u Rusiji pokazali su da je opoziciji najprivlačnija Crna Gora i Srbija za življenje, dok u BiH i S. Makedoniji, gdje je bila manja dinamika migracija, i dalje uporište Putinovih pristalica.