Društvo | 13.01.2022.

Historijska podsjećanja

Kako su Francuzi otkrili kahvu u Bosni

"Pošto su svi obredi svršeni, trpeza dignuta, oni posijedaju da im se posluži kahva, koja je napravljena od nekakvih bobica iz Misira (Egipta), prepečenih u furuni, samljevenih i potemu svarenih u vodi. I najvještijemu čovjeku bi bilo mučno razabrati čega ima većma u ovoj kaši, crnine ili gorčine.”

Autor:  R.I.

Francuski putopisac A. Poullet prvi susret s kahvom imao je u Bosni sredinom 17. stoljeća. Očigledno zbunjen i iznenađen viđenim zapisao je doživljaj ispijanja kahve koji je ostao sačuvan u njegovoj bilješci iz 1658. godine:

"Pošto su svi obredi svršeni, trpeza dignuta, oni posijedaju da im se posluži kahva, koja je napravljena od nekakvih bobica iz Misira (Egipta), prepečenih u furuni, samljevenih i potemu svarenih u vodi.

I najvještijemu čovjeku bi bilo mučno razabrati čega ima većma u ovoj kaši, crnine ili gorčine.

Umješnost se sastoji u tomu, da ju se uzimlje u malenom findžanu od porcelana, tako vrelom, da ju nije moguće držati među prstima, ali je divota gledati kreveljenje i savijanje čeljusti kad ju se pije, pošto nije dobra nego ako peče; pa da se ublaži žarkost, oni ju srču zadržavajući dah i proizvodeći neko grgutanje!"

Napomenimo da Sarajevo već 1591. godine ima "jednu dobro uređenu kahvehanu" (Gliša Elezović). U Parizu se prva otvara 1672, a u Beču 1683. godine.

(Izvor: Adnan Muftarević, Facebook)

Na današnji dan

Bordo vremeplov: Kako je nastao Fudbalski klub Sarajevo

Historijska podsjećanja

Bošnjačko NE ustaškim zločinima

Historijska podsjećanja

Na današnji dan prije 80 godina prvi put su se sastali Tito i Draža

Historijska podsjećanja

Dvadeset šesti august 1939. godine: Dan kad je podijeljena Bosna i Hercegovina