Matej Šakota rođen je 4. decembra 1992. godine u opkoljenom Sarajevu i to na dan i samo nekoliko sati nakon što mu je granatom ubijen brat Mario kojeg nije uspio ni upoznati.

Tog dana u kući u Trebinjskoj ulici u Sarajevu za stolom su večerali Mario, otac Anton, majka Ankica i djed Ivan. Nakon pojačanog granatiranja okolnih kuća jedna granata je pogodila kuću pored njihove te je u panici, da skloni dijete, otac Anton uzeo Marija u naručje i otrčao u drugu sobu. U tom momentu slijedeća ispaljena granata pogodila je zid njihove kuće.

Geleri granate pogađaju i na mjestu ubijaju pokojnog Marija u njegovoj petoj godini života. Otac Anton biva teško ranjen u glavu. Geleri nisu zaobišli ni djeda Ivana.

Od stresa, boli, shrvanosti i tuge, samo nekoliko sati kasnije, Ankica, Marijeva majka, porađa se u bolnici i na svijet donosi bebu Mateja. Nažalost Matej je rođen pod teškim i stresnim okolnostima i možda i prije vremena te mu je bila potrebna odgovarajuća medicinska pomoć koju nažalost u opkoljenom Sarajevu nije mogao dobiti.

Zbog nemogućnosti pružanja adekvatne liječničke pomoći i nemogućnosti izmještanja na liječenje iz opkoljenog Sarajeva mali Matej Šakota je preminuo 16. marta 1993. godine u Klinici za dječije bolesti u Sarajevu.

(Nihad Aličković, SniperAlley)