Želimo slobodu govora, želimo slobodu medija, stop kriminalu i zloupotrebi institucija, kad nepravda postane zakon, naš otpor postaje naša dužnost, poruke su upućene sa današnjeg protesta na banjalučkom Trgu Krajine, na kojem se okupilo više hiljada građana, javlja Anadolu Agency (AA).

Organizatori su opozicione stranke u bosanskohercegovačkom entitetu Republika Srpska SDS, PDP, DNS, SPS i Nebojša Vukanović, a današnje okupljanje najavljeno je kao protest protiv medijskog mraka i pokušaja gašenja medijskih sloboda u RS-u. U tom tonu su i bile poruke upućene sa današnjeg okupljanja.

Govornici su poručili kako su se danas okupili da zaštite slobodu medija i zaustave medijski mrak. Prije svega, izrazili su podršku BN televiziji, a javni servis RTRS tokom protesta je nazvan “režimskom fabrikom laži”.

Od okupljenih građana mogle su se čuti parole “Mile lopove, Mile odlazi”, kojima su se obratili Miloradu Dodiku, članu Predsjedništva Bosne i Hercegovine. Mogli su se pročitati i transparenti “Skinite maske, podnesite ostavke“, “Nećemo da plaćamo da nas RTRS laže”. Iskazano je nezadovoljstvo zbog pokušaja gašenja medija u RS-u, prvenstveno gašenja signala BN TV u pojedinim dijelovima entiteta.

Predsjednik Partije demokratskog progresa (PDP) Branislav Borenović je tokom obraćanja poručio kako se zaklinju narodu da će u narednih godinu dana otjerati nenarodni režim, poslati ih u političku prošlost, a neke, kako je rekao, i u zatvore jer tamo im je mjesto.

“Tačno za godinu je dan odluke, odlučujemo da li otići ili ostati. Da li živjeti u mraku ili svjetlosti. Ili oni ili mi", istakao je Borenović.

Govornici su na protestima također izrazili duboku razočaranost zbog ponašanja vlasti u bh. entitetu RS. Istakli su kako je vlast u RS-u izgubila svaki dodir s realnošću, kao i svaki osjećaj za probleme s kojima se građani suočavaju.

“Oni su bivši, samo što toga još nisu svjesni. Stop zloupotrebi institucija RS-a”, jedna je od poruka koja se mogla čuti danas u Banjoj Luci.

“Dočekali smo da nas najviše institucije ubjeđuju da je sasvim u redu što u bolnice kiseonik, koji je lijek, dostavlja firma koja po zakonu ne smije i ne može prodavati i dostavljati kiseonik. Moramo vjerovati inspekciji koja je utvrdila da je štetan kiseonik dostavljan u bolnicu u Trebinju. Moramo vjerovati inspekciji Agencije za lijekove Bosne i Hercegovine”, rekao je Goran Selak, predsjednik SPS-a.

Gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković kazao je kako današnji skup nije protest, nego ustanak.

Potpredsjednik Srpske demokratske stranke (SDS) Mirko Šarović je na kraju obraćanja iznio i zahtjeve opozicionih stranaka sa današnjeg skupa. Zatraženo je od RTRS-a da ima jednak pristup prema BN televiziji kao i prema Alternativnoj televiziji (ATV), a u koliko ovaj zahtjev ne bude ispunjen najavljen je novi protest ispred zgrade RTRS-a u Banjoj Luci koji će imati proširene zahtjeve i koji će trajati sve dok se oni ne ispune.

Od sudova i tužilaštva zatraženo je da započnu procesuiranje svih odgovornih za afere nastale u vrijeme pandemije, počevši od posljednje afere “Kiseonik“, pa do afera “Maske“ i “Respiratori“. Također je zatražena momentalna smjena ministra zdravlja RS-a Alena Šeranića, direktora UKCRS-a Drage Đajića, te svih direktora bolnica koji su postupali mimo zakona i standarda u nabavci medicinskog kiseonika.

“Kad nepravda postane zakon, a u RS-u je nepravda postala zakon, naš otpor postaje naša dužnost”, zaključio je Šarović.