Komentar su zatražili od Muhameda Jusića, direktora Uprave za vanjske poslove i dijasporu Rijaseta, s obzirom na to da je, prema ustroju Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, ova uprava nadležna za odnose sa državnim institucijama i međunarodnim organizacijama.

Jusić je istakao kako je Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini vjerska zajednica i da izbjegava političke konotacije i stavove, ali da je itekako zabrinuta za procese koji se odvijaju u društvu i koje mogu imati posljedice na svakog građanina pa i članove i pripadnike Islamske zajednice i njeno slobodno djelovanje.

U tom smislu Islamska zajednica smatra kako bi bilo mudro čuti one glasove u bosanskohercegovačkom društvu koji su zabrinuti mogućnošću da na čelo EUFOR-a i misije Althea dođe predstavnik Mađarske, a zbog dojma u dijelu građanstva kako se radi o državi koja u posljednje vrijeme iskazuje otvorenu pristranost prema određenim politikama u BiH, koja svojim stavovima odstupa od usaglašenih politika EU-a i napora da se zaustave separatističke politike neodgovornih političara koje potkopavaju mir, ustav, državne institucije i skoro svakodnevno pokušavaju isprovocirati sukobe na administrativnim linijama entiteta.

Jusić ističe da je Islamska zajednica posebno zabrinuta istupima mađarskog premijera Viktora Orbana i drugih zvaničnika koji su neprimjereno problematizirali islamski identitet Bošnjaka i samo njihovo postojanje i integraciju u Evropi.

- Mađarska država i mađarski narod su tradicionalni prijatelji Bosne i Hercegovine i Bošnjaka, ali ne možemo zanemariti javne istupe i postupke aktuelne vlasti u Mađarskoj koje ne ulijevaju povjerenje kod velikog dijela, ne samo Bošnjaka, nego svih građana koji su opredijeljeni očuvanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta BiH i suprotstavljanju politikama koje su devedesetih uzrokovale rat i stradanje. Mir i stabilnost su interes svih pa i vjerskih zajednica i njihovih članova. Islamska zajednica kao nevladin akter i u duhu svoje misije će svim naporima koji teže izgradnji mira i povjerenja davati svoj doprinos - poručio je Jusić.

Dodaje kako efikasna i odlučna misija Althea ima bitnu ulogu u očuvanju mira i stabilnosti u ovom dijelu Evrope, te da Islamska zajednica cijeni te napore jer su bitni i za njeno slobodno djelovanje, naročito u povratničkim sredinama u kojima su intenzivirani napadi bez adekvatne reakcije nadležnih i procesuiranja počinitelja.

- Sve ono što se dešava ovih dana u Ukrajini i Republici Kosovo ukazuje na opravdane strahove dijela građana Bosne i Hercegovine od destabilizirajućih procesa i Islamska zajednica dijeli te strahove. To je razlog više da na čelu Misije Althea bude neko ko neće biti pod utjecajem političkih aktera, i koji će osigurati njenu adekvatnu reakciju u slučaju bilo kakvih pokušaja ugrožavanja mira i koji će uživati povjerenje svih aktera u Bosni i Hercegovini - poručio je Jusić.