Otkako su do javnosti, prije gotovo dvije sedmice, došle fotografije na kojima se vide stravični prizori kojima je oslikana crkva Ružica u Rožajama, nije bilo nikakvih pomaka niti dogovora između predstavnika Opštine i Eparhije budimljansko-nikšićke.

Crkva Ružica, posvećena rođenju svetog Jovana Krstitelja, jedina je crkva u užoj gradskoj jezgri Rožaja, naseljenog mjesta na krajnjem sjeveroistoku Crne Gore. Jedina je zbog toga što u ovom gradiću živi samo oko dva-tri posto pravoslavnog stanovništva. Kako je zabilježeno u defterima tamošnjih ortodoksa, ovo vjersko zdanje potječe još iz doba Nemanjića i kroz historiju, tako se navodi, rušeno je nekoliko puta. Ipak, posljednji put crkva Ružica obnovljena je 1992. godine, nakon što je stradala za vrijeme komunističke vladavine, ali od tada sve do prije nekoliko godina bila je u izuzetno lošem stanju – bilo je potrebno obnoviti krov na crkvi, uraditi fasadu, zamijeniti stolariju, uraditi drenažu oko crkve, a potom i promijeniti krov na parohijskom domu, kompletnu stolariju i uraditi fasadu...

Bošnjaci, koji su većinski narod u Rožajima, prvi priskaču u pomoć. Organizira se bošnjačka dijaspora porijeklom iz Rožaja, skuplja novac i donira ga Pravoslavnoj parohiji rožajskoj. Sve kako bi izrazili poštovanje prema svojim komšijama pravoslavcima, koji se u ovom dijelu Crne Gore uglavnom nacionalno izjašnjavaju Srbima, s kojima kroz historiju skupa žive i rade na tom prostoru. Informacija o ovom primjeru suživota obišla je regionalne medije te 2021. godine, baš kao što i dvije godine kasnije informacija o, u najmanju ruku, jezivim freskama upravo iz obnovljene Ružice obilazi zemlje nastale raspadom Jugoslavije.

Na društvenim mrežama prije nekoliko dana počele su kružiti fotografije iz crkve Ružica koje su zaprepastile javnost. Na tim fotografijama prikazan je enterijer ovog molitvenog prostora, a posebnu pažnju na sebe skreću freske, zidne slike, na kojima su prikazani muškarci u osmanskoj i bošnjačkoj nošnji kako sa sabljama u rukama nasrću na ovu bogomolju. Da stvari budu još morbidnije, na jednoj freski prikazana su dvojica muškaraca s fesom na glavi kako s kamama u rukama zamahuju prema kolijevci u kojoj je novorođenče, time šaljući poruku da su muslimani spremni za klanje srpske nejači. Na ovaj način nedvosmisleno ukazuju na to koga uzimaju za neprijatelje.

Jasno je da je ovaj slučaj izazvao u prvom redu osjećaj razočarenja kod rožajskih Bošnjaka, koji su iz svojih džepova izdvajali novac za obnovu Ružice, a donekle je poljuljao i povjerenje između Bošnjaka i Srba koje je na ovoj teritoriji dugo s pažnjom čuvano. Freske su u ovoj crkvi oslikane tokom obnove 2021. godine, što znači da su pravoslavci ovoga kraja dobro znali za njihov sadržaj i sve do dana današnjeg su šutjeli. Čim su se fotografije unutrašnjosti ovog objekta počele širiti Twitterom, organiziran je sastanak predsjednika Skupštine opštine Rožaje Almira Avdića i predstavnika klubova političkih subjekata u toj lokalnoj samoupravi, koji su se usaglasili s tim da se promijeni skandalozni freskopis u crkvi Ružica te da odgovorni upute izvinjenje.

S obzirom na to da je ova vijest izazvala veliku pažnju kako u Rožajima, tako i u cijeloj Crnoj Gori, pa i regiji, predsjednik Skupštine opštine Rožaje Almir Avdić za Stav je rekao da je bilo nužno sazvati i jedan sastanak na kojem će biti razmatrana cjelokupna situacija.

„Crkva Ružica izgrađena je na prostoru koji smo mi, institucionalno, dodijelili SPC-u. Uz to, ona je u dobroj mjeri i obnovljena, kako pojedinačno, tako i institucionalno, zahvaljujući pomoći nas Bošnjaka. Učestvovali smo u rekonstrukciji, a također smo prije dvije godine svojim donacijama pomogli i izradu freskopisa. Naravno, nismo mogli ni slutiti da će freske izgledati onako kako danas izgledaju. To je sve s pravom iziritiralo stanovništvo Rožaja tako da sam, kao predsjednik Skupštine opštine Rožaje, imao obavezu sazvati jedan kolegijum predstavnika svih političkih stranaka koje učestvuju u radu lokalnog parlamenta, tu je prisustvovao i predsjednik opštine, kao i paroh Slobodan Radojević“, počinje priču.

Kako dodaje, svi prisutni na sastanku su osudili jedan ovakav postupak, koji je, kako kaže Avdić, ničim izazvan.

„Ako su htjeli prikazati neki historijski događaj, to najprije treba imati neko historijsko utemeljenje. S druge strane, historijski je potvrđeno da su Bošnjaci i Srbi ovih prostora, dakle muslimani i pravoslavci, imali mnogo lijepih momenata i nije mi jasno zašto neki od njih nije oslikan na unutrašnjim zidovima crkve. Mi smo se kroz historiju mnogo međusobno pomagali. Pravoslavaca u Rožajima svega je dva-tri posto, ali smo mi uvijek, kao lokalna vlast, gledali maksimalno finansijski podržati čisto kako se ne bi ni na koji način osjećali ugroženim. Na ovom sastanku donijeli smo zaključak da predstavnici crkvene zajednice, na čelu s parohom Slobodanom Radojevićem, trebaju ukloniti ili promijeniti freske te da upute javno izvinjenje muslimanima. Kao obećanje smo dobili da će raditi na tome“, kaže Almir Avdić uz napomenu da je „vruć krompir u rukama predstavnika SPC-a u Crnoj Gori“.

Ako predstavnici ove vjerske zajednice ne ispune obećanje, kaže da će biti primorani obavijestiti i nadležno tužilaštvo kako bi ispitali postoje li elementi krivične odgovornosti za raspirivanje nacionalne i vjerske mržnje. Uprkos svemu, ističe kako mu je jako žao zbog svega iz razloga što su Rožaje regionalno poznate kao tolerantna sredina.

Glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Rožaje Rejhan ef. Hot nam govori da je u Rožajima mirno i da nema apsolutno nikakvih tenzija. No ipak kaže da rožajski muslimani osjete gorčinu u ustima zbog svega što se desilo jer su u svoje komšije pravoslavce imali maksimalno povjerenje.

„Rožajci su zaista pažljivi, posebno prema komšijama pravoslavcima koji su ovdje značajno manjinska zajednica. Mi smo ih ovdje baš zato ciljano pazili, za razliku od nekih drugih mjesta gdje su, primjerice, muslimani manjina. Upravo sam ja nedavno na jednom sastanku s predstavnicima Američke ambasade u Crnoj Gori kazao da bismo mi muslimani bili presretni kada bismo na državnom nivou bili tretirani onako kako mi tretiramo pravoslavce u Rožajima. Generalno nismo iznenađeni stavom Crkve i paroha Slobodana Radojevića, koji je relativno kratko ovdje i koji je za vrlo kratko vrijeme, nažalost, bio u centru nekoliko skandala, ali smo iznenađeni što niko od naših komšija pravoslavaca nije reagirao na sadržaj tih freski“, riječi su ef. Hota.

Kako pojašnjava, vjernici su prvi trebali, prije nego što je kompletna priča dospjela u javnost, ukazati na pogrešku onih koji su imali učešće u donošenju odluke o izgledu freskopisa.

„Prema našim saznanjima, od 2021. godine ti freskopisi postoje i sigurno bi se neko, da je bilo volje i želje, pobunio, ukazao na pogrešku. S obzirom na to da je ova tema sada u žiži javnosti, moralo je doći i do sastanka na lokalnom nivou. Medžlis Islamske zajednice Rožaje sa SPC-om u ovom kraju Crne Gore, jer je poznato da je gotovo na kompletnom sjeveru države dominantna SPC, nema pripadnika Crnogorske pravoslavne crkve, imao je do sada korektnu saradnju sa SPC-om. Ne možemo se pohvaliti nekom posebnom međureligijskom saradnjom, ali isto tako nemamo nikakvih otvorenih pitanja. Iskreno se nadam da će njihovi predstavnici ispoštovati dogovor i da će se korektni odnosi i nastaviti u budućnosti“, napominje glavni imam.

Rožajski novinar Rešad Kalač, kao neko ko je svakodnevno u kontaktu s lokalnim stanovništvom, ističe da su Bošnjaci Rožaja, blago rečeno, preneraženi činjenicom da je u crkvi Ružica osvanuo freskopis koji ukazuje na podrivanje dobrih međususjedskih odnosa muslimana i pravoslavaca.

„Bošnjaci su pomagali obnovu ove crkve, također i u izgradnji parohijskog doma. Crkva je smještena u centru Rožaja i predstavlja dobro cijeloga kraja. Dolaskom paroha Slobodana Radojevica, Crkvena opština Rožaje snažnije nego ranije eksponira se u javnom životu ove sredine. Organizirala je nekoliko svetosavskih akademija u Centru za kulturu, kojima su prisustvovali crkveni velikodostojnici SPC-a, istaknuti političari srpske provenijencije u Crnoj Gori, ali i građani“, navodi on.

Uprkos dogovoru koji je načelno postignut, Rešad Kalač nije optimističan kada je riječ o uklanjanju ili preinaki postojećih freski. Kao glavnog čovjeka za takvo što, naveo je upravo paroha Slobodana Radojevića.

„Budući da dosadašnja iskustva s djelovanjem paroha Slobodana Radojevića pokazuju da se radi o rigidnom svešteniku koji baštini, prema mom mišljenju, mračnu ideologiju SPC-a, koja je podsticala velike pogrome muslimanskog življa kako u Bosni i Hercegovini, tako i u Crnoj Gori. Ovaj paroh je poznat kao čovjek čiji je hobi klesanje skulptura Draže Mihajlovića i koji ne propušta skupove gdje se slave četnici starije i novije generacije, kao što su Pavle Đurišić i Ratko Mladić. Dakle, za mene, ali i za većinu mojih sugrađana, ako bi se dogodilo da freskopisi budu uklonjeni po nalogu SPC, to bi bilo veliko iznenađenje“, bio je direktan.

Za sve one koji ne znaju, paroh Slobodan Radojević od prije nekoliko godina službuje u Rožajima. Šira javnost ga primjećuje 2020. godine kada je izrezbario u drvetu ratnog zločinca iz Drugog svjetskog rata Dražu Mihailovića. Iako ga je Stav kontaktirao za izjavu, ostali smo uskraćeni njegovog komentara. On je u međuvremenu dao kratku izjavu za Radioteleviziju Crne Gore i, kako saznajemo, to će biti ujedno i njegovo posljednje obraćanje na ovu temu.