Udruženje članova porodica nestalih s područja opštine Kalinovik „Istina-Kalinovik '92“ će 23. juna obilježiti 32. godišnjicu stradanja civila bošnjačke nacionalosti u Kalinoviku.

Udruženje "Istina-Kalinovik '92“ podsjeća da se još traga za 42 nestala iz Kalinovika, te da su ključni počinioci zločina nad civilima iz kriznog štaba na slobodi u Srbiji. Udruženje poziva Tužilaštvo BiH da podigne optužnicu protiv Gruje Lalovića i Boška Govedarice koji su planirali i komandovali etničko čišćenje civila i formiranje logora.

Udruženje podsjeća i da niko nije snosio odgovornost za podizanje murala i spomenika osuđenom ratnom zločincu – bivšem komandantu VRS Ratku Mladiću u Kalinoviku. Udruženje apeluje na Tužilaštvo BiH da pokrene istragu, podsjećajući da je prema izmjenama Krivičnog zakona koje je 2021. nametnuo visoki predstavnik u BiH veličanje ratnih zločinaca nezakonito i kažnjivo.

Udruženje podsjeća i da su sva mjesta stradanja i mučenja nesrpskih civila – JU Osnovna škola "Ljutica Bogdan“, logor Barutni magacin i druga stratišta na području Kalinovika i Foče neobilježena.

"Podsjećamo i da je Sud BiH pravosnažnim presudama za zločine u Kalinoviku osudio Ratka Bundala na 22, Neđu Zeljaju na 15, Đorđislava Aškrabu na sedam, Novicu Tripkovića na sedam godina, Slavka Lalovića na pet godina,Dalibora Krstovića na devet godina zatvorske kazne. Do sada ukupno presuđeno 93 godina zatvora za zločine u Kalinoviku. Također, Haški tribunal (ICTY) za zločine u Kalinoviku i Foči osudio Dragoslava Kunarca Žagu na 28 godina zatvora", navodi se u saopćenju Udruženja članova porodica nestalih s područja opštine Kalinovik.