Nekoliko desetina jevrejskih radikala u pratnji izraelske policije ušlo je u kompleks Al-Akse u Starom Gradu u Istočnom Al-Qudsu (Jerusalem).

U saopćenju Uprave za vakufe u Al-Qudsu navedeno je kako je 108 jevrejskih radikala preko Marokanskih vrata ušlo u kompleks Al-Akse.

Grupa Jevreja u pratnji policije provela je određeno vrijeme u dvorištu Al-Akse te potom napustila kompleks, javlja Anadolija. 

Očekuje se da će u poslijepodnevnim satima doći do novih upada. Ovakvi ulasci jevrejskih radikala u Al-Aksu uzrokuju tenzije na tom području.

Shodno sporazumu kojeg su Izrael i Jordan potpisali 26. oktobra 1994. godine, upravljanje kompleksom Al-Akse u nadležnosti je Uprave za vakufe Al-Qudsa koja djeluje pod okriljem Ministarstva za vakufe i vjerska pitanja.

Međutim, izraelske vlasti zanemaruju taj sporazum i od 2003. godine jednostranim potezima angažiraju policiju i bez odobrenja Uprave za vakufe uvode jevrejske grupe u kompleks Al-Akse.

Uprava za vakufe Al-Qudsa takve ulaske jevrejskih grupa i policije tretira upadom i kršenjem sporazuma i suvereniteta muslimanskih institucija.