Društvene mreže i mediji na Bliskom istoku su u plamenu: internetom kruži nekoliko verzija priče u kojima se tvrdi da je jordanska princeza salma, koja je pilot u zračnim snagama svoje zemlje, učestvovala u misijama obaranja iranskih projektila i dronova lansiranih ka Izraelu.

Jedan od glavnih portala s vijestima arapskog svijeta na engleskom jeziku, New Arab, podijelio je glasine da princeza Salma od Jordana ne samo da je učestvovala u operaciji, već je uspjela oboriti pet ili šest dronova koje su ispalile jordanske snage.

Više od 300 projektila, uključujući krstareće i balističke projektile, lansirale su teheranske snage u subotu navečer protiv Izraela, navodno kao odmazdu za napad na ambasadu u damasku u kojem je ubijeno nekoliko iranskih vojnih zvaničnika.

Izraelski "slojeviti" sistev protivzračne odbrane oborio je 99% iranskih projektila, uz dragocjenu pomoć američkih i britanskih snaga stacioniranih u regiji. Izrael je uspio obuzdati oluju projektila zahvaljujući sistemima presretača kao što su rakete David's Sling i Arrow, te pilotima koji su brzo izašli u svojim lovcima da obore rakete i bespilotne letjelice.

No sada se tvrdi da je bilo i drugih pilota koji su također krenuli u akciju: piloti Kraljevske jordanske ratne avijacije, među kojima je i princeza Salma bint Abdullah, kći kralja Abdullaha II. i popularne kraljice Ranie, te unuka poznatog kralja Husseina.

Salma je diplomirala na prestižnoj Kraljevskoj vojnoj akademiji Sandhurst u Ujedinjenom Kraljevstvu 2018. i postala prva pilotkinja u jordanskim oružanim snagama. Međutim, ta je vijest ubrzo demantirana jer je "utvrđeno da nema pouzdanih informacija koje bi sugerirale da je princeza učestvovala u operaciji a da je fotografija korištena u objavama na društvenim mrežama zapravo ona iz članka objavljenog u časopisu Emirates Woman u decembru 2023“.

"Digitalno izmijenjena snimka iz medija tvrdi da je jordanska princeza Salma oborila šest iranskih dronova", ali "te su tvrdnje lažne i izmišljene", zatvorila je raspravu stranica D-Intent Data.

U svakom slučaju, izmišljena ili ne, priča o arapskoj princezi poslužila je kao pomoć u vizualizaciji pomoći koju je Jordan pružio Izraelu da se suprotstavi baražnoj vatri iranskih projektila. Zvanični Amman šuti kada je ova rasprava u pitanju.