Sud Bosne i Hercegovine osudio je danas petoricu optuženih za zločine počinjene 23. jula 1992. u prijedorskom selu Zecovi na ukupno 59 godina zatvora, dok su ostali oslobođeni.

Žrtve zločina nakon presude petorici od ukupno 11 optuženih poručili su da su nezadovoljni visinom kazne zatvora za broj ubijenih.

“Šok i bruka, istovremeno. Ovdje su samo porodice ubijenih nevini, mi ostali bismo se trebali pitati šta i kako dalje”, napisao je na društvenoj mreži Facebook Jasmin Medić, naučni je saradnik za modernu historiju u Institutu za historiju UNSA, koji je i sam iz Prijedora.

“Pripadam narodu kojem kapija na KCUS-u više izaziva pažnje nego presuda za zločin nad djecom Have Tatarević i Fikreta Bačića. Onom dostojanstvenom gospodinu kojem se da medijski prostor samo kad se priča o postavljanju spomen-obilježja ubijenoj djeci u Prijedoru. Hava je gospođa čija sudbina nam manje-više samo služi da svoje bošnjačenje pokažemo pjesmicama i poemama posvećenim njoj. I naravno oboje dobro dođu za kakav selfije. To smo mi danas...”, kaže Medic.

Fikret Bačić smatra da je ovo žalosna presuda iako će kazna ostati upisana kao historijska činjenica za mjesnu zajednicu Zecovi.

"Za jednu žrtvu, ubijenog u Zecovima dobili su 105 dana zatvora. Poštovano Sudijsko vijeće, ovo je žalosno. Iako je ovo historijski dan i činjenica za mjesnu zajednicu Zecovi, jer je ipak neko odgovarao, ali 105 dana po ubijenom. Postavio bih pitanje Sudu, Tužilaštvu BiH, svima koji se bave procesuiranjem ratnih zločinaca kao i ekshumacijama i pronalaskom vješto skrivenih tijela, posmrtnih ostataka: Kad će taj proces biti okončan?", rekao je Bačić novinarima.

Naglasio je da je ovom i ranijim presudama jasno pokazana suština zločina zbog čega su počinjeni.

"Nismo se smjeli drugačije zvati i imati drugačija imena", kazao je Bačić, dodajući da je očekivao da će Sud "izvući" informaciju o masovnim grobnicama 640 Prijedorčana za kojima se i dalje traga.

"Iako je tužilaštvo dokazalo da četiri optužena znaju za tijela, odnosno grobnicu, međutim, nisu uspjeli. Ovo je za mene nikakva presuda", kazao je.

Na kraju je potvrdio da su mnogi osuđeni za zločine nedostupni i da možda neće ni služiti kaznu.

"Za neke odranije znam da su se sklonili. Znam za Milunića da je već pobjegao prije mjesec dana. Znate da su u bjekstvu neki Prijedorčani koji su osuđeni i protiv koji se vodi postupak i da su se sklonili najvjerovatnije u Srbiju", kazao je Bačić.

Prema optužnici, na području Zecova ubijeno je najmanje 150 civila bošnjačke nacionalnosti - u selu 69, na drugim lokacijama 20 civila, u logorima na području općine Prijedor 30 civila bošnjačke nacionalnosti, a ostali su ubijeni na drugim lokacijama i pod drugim okolnostima poslije progona. Mještani Zecova vođeni su u logore "Keraterm", "Omarska" i "Trnopolje".

Na ovu sudsku presudu dozvoljena je žalba.