Krajem septembra prošle godine Mjesna zajednica Ulišnjak je uz pomoć Ministarstva za boračka pitanja Zeničko-dobojskog kantona izgradila spomen-obilježje za 68 poginulih boraca Armije RBiH i civilnih žrtava tokom Agresije na Bosnu i Hercegovinu. Time je na lijep i dostojanstven način odano priznanje poginulim braniocima i civilima ovog područja.

Prošle su sedmice maglajski Srbi, odnosno, kako kažu za sebe, srpska povratnička zajednica u naseljima Krsno Polje i Bočinja, zatražili uklanjanje ovog spomenika poginulim borcima Armije RBiH.

“Srpska povratnička zajednica u naseljima Krsno Polje i Bočinja u općini Maglaj ovim putem želi da izrazi zabrinutost u vezi nedavne izgradnje Historijskog spomenika u mjestu Ulišnjak, a čije centralno mjesto zauzima vojni transporter vojske Republike Srpske koji je uništen u proteklom ratu na području Krsnog Polja i u kojem su živote izgubili dva vojnika Vojske Republike Srpske. Na spomenutom spomeniku se osim uništenog transportera nalazi i jarbol na kojem se vihori ratna zastava Armije BiH”, navodi se u zahtjevu. Njih posebno boli to što će postavljanje uništenog transportera izazvati, kako navode u svom zahtjevu, svojevrsnu traumu kod roditelja, braće i sestara poginulih srpskih vojnika.

Zanimljivo da je potpisnik ovog bahatog zahtjeva Boro Jevtić, bivši vojnik Vojske RS-a. Upravo je Jevtića prije dva mjeseca doveo kao mirotvorca Senad Hadžifejzović na Face TV da zajedno s Markom Zelićem (HVO) i Rizom Salkićem (Armija Republike BiH) propagira narativ o uzaludnosti rata. Tada je s Face TV isticano da su ljudi kao što je Boro naša budućnost, a implicitno se provlačio narativ o relativizaciji agresije i jednakom stepenu odgovornosti svih strana.

A onda Jevtić traži od OHR-a, EUFOR-a i američkog ambasadora da se ukloni zastava s ljiljanima i žali se da je postavljanje uništenog transportera, kojim je njegova vojska pokušavala da napravi pokolj u Maglaju, uvreda za porodice poginulih srpskih vojnika.

Tako izgleda ta naša budućnost s ljudima poput Jevtića kojima se ustupa prostor na Face TV­‑u. Budućnost je to u kojoj će sjećanje na časnu borbu Armije RBiH biti ne samo zaboravljano već i zabranjeno, i to baš od strane onih koje je Armije spriječila u nakani stvaranja velike Srbije. Stoga osuđujemo promoviranje takvih narativa u našem medijskom prostoru, a one koji to čine molimo da nam vlastitu bolest ne prodaju kao terapiju.