Nedavno je obilježen Svjetski dan bubrega, koji se na inicijativu Međunarodnog društva nefrologije i Međunarodne Federacije bubrežnih fondacija obilježava od 2006. godine. Bosna i Hercegovina jedna je od zemalja koja se ne može pohvaliti brojem transplantacija ovih organa.

Operativni zahvati presađivanja organa u Federaciji Bosne i Hercegovine obavljaju se u Univerzitetskom kliničkom centru u Tuzli i Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu.

U Univerzitetskom kliničkom centru (UKC) Tuzla, ukoliko se transplantacije budu radile predviđenom dinamikom, u toku ove godine mogao bi se postići bolji rezultat u odnosu na protekli period.

Naime, prije nekoliko dana u UKC-u Tuzla urađena je još jedna uspješna transplantacija bubrega, a iz Udruženja dijaliziranih i transplantiranih bolesnika Federacije Bosne i Hercegovine navode da se radi o retransplantaciji, odnosno ponovnom presađivanju bubrega već transplantiranoj osobi koja je iz nekog razloga izgubila presadak.

˝Što se tiče Tuzle, za sada se držimo prosjeka, jedna tranasplantacija bubrega mjesečno. Ako se tako nastavi, bilo bi to 12 ove godine, što bi bio napredak u odnosu na predhodne godine˝, naveli su u svojoj objavi iz Udruženja dijaliziranih i transplantiranih bolesnika F BiH.

U devet mjeseci prošle godine, u Federaciji Bosne i Hercegovine urađeno je ukupno šest transplantacija bubrega i to četiri u Sarajevu i dvije u Tuzli.

Uprkos postojanju entitetskih zakona, velikom broju izdatih donorskih kartica i pozitivnom stavu u javnosti, broj transplantacija organa izvršenih u Bosni i Hercegovini u posljednjoj godini izuzetno je mali.

S druge strane, veliki je broj pacijenata koji još uvijek čekaju na transplantaciju te je sve veći broj građanki i građana BiH koji se odlučuju operativni zahvat presađivanja organa obaviti izvan Bosne i Hercegovine, prenosi Tuzlainfo.

Trenutno ne postoji ni registar osoba koje su nosioci donorskih kartica.