Najmanje 90 palestinskih vjernika i tri izraelska policajca ozlijeđeno je danas tokom sukoba na Esplanadi džamija, u okupiranom istočnom Jerusalemu, koji se poklopio s drugim petkom svetog muslimanskog mjeseca Ramazana i u kontekstu rastuće napetosti na tom području.

Sukobi s agentima izraelske policije započeli su ujutro, a završili su s najmanje 90 ozlijeđenih Palestinaca, objavila je hitna služba Crvenog polumjeseca, koja je precizirala da ta brojka odgovara onima koji su morali biti prebačeni u obližnje bolnice ili klinike kako bi dobili liječničku pomoć.

Uz to, glasnogovornik Crvenog polumjeseca dodao je da su zabilježene ozljede posljedica gumenih metaka, eksplozije šok granata i premlaćivanja od strane snaga sigurnosti. Izraelska policija je u međuvremenu izvijestila da su tri njezina policajca ozlijeđena bacanjem kamena.

Glasnogovornik policije precizirao je da su incidenti počeli jutros bacanjem kamenja i vatrometom od strane stotina palestinskih demonstranata koji su na to mjesto došli sa zastavama Palestinske nacionalne vlasti i pokreta Hamas. S obzirom na to, dodao je, vojnici su čekali kraj jutarnje molitve kako bi intervenirali i rastjerali demonstrante, što je izazvalo sukobe.

Incidenti su se dogodili ne samo na otvorenim područjima Esplanade, već i unutar same džamije Al Aqsa, jednog od najsvetijih mjesta islama i kojem su izraelske sigurnosne snage rijetko pristupale.

Službena palestinska novinska agencija Wafa izvijestila je da su desetine izraelskih policijaca ušli u džamiju i "napali hiljade muslimanskih vjernika" koji su se tamo molili. Snage sigurnosti su u međuvremenu rekle da su se "nasilni izgrednici" zabarikadirali unutar džamije i nastavili "poticati nasilje".

Ovi se događaji odvijaju u kontekstu rastuće napetosti u regiji, sedam dana nakon velikog nasilja na okupiranoj Zapadnoj obali, gdje je izraelska vojska izvela više racija nakon niza palestinskih napada posljednjih sedmica.

Jutrošnja smrt 17-godišnjeg maloljetnika od posljedica ozljeda zadobivenih jučer u sukobima s izraelskim sigurnosnim snagama povećala je na sedam broj Palestinaca ubijenih u nasilnim epizodama na Zapadnoj obali u posljednja dva dana.

Grad Jerusalem je do danas bio izostavljen iz glavnih incidenata posljednjih sedmica, koji su uključivali četiri ozbiljna napada u Izraelu i više vojnih operacija na teritoriji Zapadne obale.