Izrael se priprema za treću fazu rata koji je započeo sedmog oktobra. Nakon masivnih bombardovanja, popraćenih gotovo dva mjeseca kopnenim prodorom u drugoj fazi također neviđene ofenzive u Pojasa Gaze, vojska planira u janjuaru preći na selektivniju fazu s specifičnim operacijama i povlačenjem dijela svojih trupa, posebno rezervista, konfigurirajući sigurnosni jastuk za izraelske pogranične gradove. U međuvremenu, Izrael nastavlja svoje zračne napade uzrokujući smrt desetaka stanovnika Gaze.

Nova etapa izraelske operacije podudara se sa zahtjevom Sjedinjenih Država, koje podržavaju napad na Hamas kako bi se spriječili novi napadi iz Gaze, ali su i dalje zabrinute zbog velikog broja civilnih žrtava i pogoršanja humanitarne krize. Naglasak na selektivnijim akcijama također ima veze s operativnim potrebama nakon preuzimanja kontrole nad velikim dijelom sjeverne Gaze i produbljivanja prodora u južni Khan Yunis.

Isto tako, vojska je zatražila od stanovnika područja u središtu palestinske enklave da je napuste i krenu prema jugu koji je, prema riječima direktora kancelarije UNWRA (UN-ove agencije za palestinske izbjeglice) Thomasa Whitea, "zasićeno raseljenim osobama". Više od 80% od 2,2 miliona stanovnika napustilo je svoje domove.

Konačno, pitanje 129 otetih ljudi (od kojih je 20 proglašeno mrtvima) igra sve važniju ulogu u planovima izraelske vlade, s obzirom na hitnost kada je u pitanju  zdravlje starijih osoba i sve veći strah da su mladi Izraelci možda silovani u zatočeništvu.

Glasnogovornik oružanog krila Hamasa, Abu Obeida, objavio je gubitak kontakta s otmičarima grupe od pet ljudi. "Vjerujemo da su taoci poginuli u jednom od cionističkih bombaških napada", rekao je, navodeći imena trojice starijih Izraelaca, otetih kao i ostali sedmog oktobra, koji su se prije nekoliko dana pojavili u videu koji je objavila ta organizacija. Ne zna se je li to istina ili je, kao što se događalo u prethodnim prilikama tokom rata, dio Hamasove psihološke borbe protiv neprijatelja da smanji intenzitet svoje zračne ofanzive i poveća pritisak porodica otetih na vladu u Tel Avivu.