Broj poginule palestinske djece premašio je 1000 otkako je Izrael pokrenuo smrtonosne zračne napade na Gazu 7. oktobra, javila je nevladina organizacija Defense for Children International (DCI) a prenosi Middle East Eye.

DCI je izvijestio da je izraelsko bombardiranje opkoljenog pojasa ubilo više od 100 djece dnevno - što znači jedno dijete svakih 15 minuta. Pojas Gaze je područje od oko 365 kvadratnih kilometara, gdje živi 2,3 miliona Palestinaca, od kojih su oko polovina djeca. Broj poginulih u Gazi od izraelskog bombardiranja od početka rata dosegnuo je 2.808.

Ta je nevladina udruga naglasila da se brojke, temeljene na onima koje je dostavilo Ministarstvo zdravlja, odnose samo na osobe primljene u bolnice. Uz procijenjenih 1000 Palestinaca koji su još uvijek pod ruševinama prema Ministarstvu unutarnjih poslova, broj žrtava vjerojatno će biti veći.

DCI je rekao da prekid opskrbe Gaze električnom energijom i gorivom znači da palestinska djeca trpe psihološke posljedice "sve strašnije humanitarne krize izazvane ljudskim djelovanjem". Nedostatak električne energije pogoršao je nestašicu hrane, čineći hlađenje nemogućim. Osim toga, prekid opskrbe Gazom vodom znači da mnoga djeca sada pribjegavaju zagađenim izvorima vode, prema Unicefu. "Posljedice ovog rata neće utjecati samo na žrtve koje smo izgubili... nego će psihološki učinak na nas civile i našu djecu biti katastrofalan", rekao je Muhamed Abu Rukbeh, viši terenski istraživač u Gazi u palestinskom ogranku DCI-ja.

Prema nevladinoj organizaciji, psihološki danak djece koja su preživjela zračne napade u Gazi pojačan je već postojećim traumama koje su pretrpjeli 16-godišnjom opsadom Pojasa. Prije sadašnje ofanzive, jednom od četiri djeteta u Gazi već je bila potrebna psihosocijalna podrška, više od polovine je ovisilo o humanitarnoj pomoći za svoj opstanak, a četvero od petero živjelo je s depresijom, tugom i strahom.

"Emocionalne posljedice za ovu djecu su duboke, jer se bore ne samo s boli trenutne situacije u svom gradu, već i sa zastrašujućim izazovom snalaženja u životu bez temeljne podrške svojih obitelji", rekla je nevladina organizacija.

U utorak je palestinska političarka zastupnica Aida Touma-Sliman rekla u Knesetu da "nijedno dijete, ni jevrejsko ni palestinsko, nije krivo i da nijedno dijete ne bi trebalo biti žrtva ovog krvotoka".

Kao odgovor, MK Merav Ben-Ari, član centrističke stranke Yesh Atid, rekao je: "Djeca u Gazi su to sama sebi donijela."