Izraelske vlasti uništile su palestinsku prodavnicu u kvartu Silwan istočnog Jerusalema, izazivajući nemire između policije i demonstranata koji optužuju vlasti za diskriminatorno izdavanje građevinskih dozvola u svetom gradu.

Palestinci traže da istočni Jerusalem, koji je Izrael zauzeo u ratu 1967. godine, bude prijestolnica njihove buduće države. Izrael smatra kompletan Jerusalem svojom prijestolnicom, što nije međunarodno priznato, i ohrabruje gradnju jevrejskih naselja u većinski palestinskim naseljima.

Buldožeri u pratnji izraelske policije sravnili su sa zemljom mesnicu Harbi Rajabi u mjestu nad kojim se izdiže džamija Al-Aqsa, treće najsvetije mjesto islama i osjetljiva tački u izraelsko-palestinskom sukobu.

Mesara je jedna od najmanje osam lokacija za koje mještani tvrde da su namijenjene za rušenje. Oni kažu da su mnoge od njih tu postojale decenijama, čak i prije 1967. Vlasti su odredile to zemljište za gradnju parka i tvrde da su radnje i kuće izgrađene nelegalno.

Mahmoud Basit, koji upravlja mesarom, izjavio je Reutersu da 14 članova porodice ovisi o prometu u njoj.

"Nemamo drugog načina da prehranimo naše porodice", kazao je Basit, dodajući će morati početi da traga za novim poslom.         

Zamjenik gradonačelnika Jerusalema Arieh King kazao je da je za 20-ak zgrada u Silwanu, koga Izrael naziva po hebrejskom imenu Shiloach, dato naređenje o rušenju. Još 60-ak zgrada u blizini krši izraelske zakone o zoniranju, kazao je on Reutersu.

Palestinci u Silwanu tvrde da im je skoro nemoguće dobiti građevinske dozvole. Oni smatraju uništenje njihovih zgrada pokušajem da ih se otjera iz Jerusalema, Osporavajući to, King je kazao da je općina odobrila gradnju stotina novih palestinskih domova u Silwanu.

Palestinsko medicinsko osoblje saopćilo je da je 13 ljudi povrijeđeno u današnjim konfrontacijama u Silwanu. Policija je navela da su dvojicu njenih pripadnika povrijedili demonstranti koji su ih gađali kamenjem i da su tri osobe uhapšene zbog neprimjerenog ponašanja i napada.

Općinske vlasti dale su Palestincima rok do 28. juna da sami unište zgrade. King je kazao da će to zemljište biti očišćeno kako bi se stvorio prostor za park i javne zgrade, dodajući da biblijske veze čine Silwan "bitnom historijskom lokacijom".

Nader Abu Diab, koji je također dobio naređenje o rušenju, živi u strahu da će mu na vrata pokucati općinski inspektori.

"Moja unučad postavlja mi pitanja na koja im ne mogu odgovoriti. Oni su djeca. Šta da im kažem? Da će uništiti naš dom", kazao je Abu Diab.         

Njegov brat, Fakhri Abu Diab, kazao je da se prijavio sedam puta za dobijanje izraelske dozvole za proširenje svog doma u Silwanu, ali je uvijek bio odbijen. Dodao je da bi više od stotine Palestinaca mogli postati beskućnici ukoliko se sadašnji tempo rušenja nastavi.

Drugo naselje istočnog Jerusalema, Šejh Jarrah, bilo je zbog rušenja palestinskih objekata jedna od žarišnih tačaka u sukobu između Izraela i Palestinaca prošlog mjeseca, prenosi Fena.