Primirje koje vlada Gazom u posljednjih šest dana ne samo da nije donijelo mir Zapadnoj obali, već je označio početak još većeg nasilja na tom okupiranom palestinskom području.

Dok je Hamas ove srijede bio otvoren za mogućnost produženja primirja u Pojasu za još četiri dana, na Zapadnoj obali tridesetak Palestinaca privedeno je ove srijede rano jutro u Ramallahu, Jerihonu, Nablusu i Jeninu, izjavio je Abdallah Zgari, predsjednik nevladine organizacije Klub palestinskih zatvorenika. Taj broj premašuje broj zatvorenika sa Zapadne obale i istočnog Jeruzalema oslobođenih u utorak zahvaljujući razmjeni za taoce u Gazi koja prati primirje. U Jeninu je izraelska vojska izvela veliki vojni upad koji je trajao više od 16 sati.

Grad je proglašen "zatvorenom vojnom zonom", a Ministarstvo zdravstva Palestinske nacionalne samouprave (PNA) izvijestilo je o smrti dvoje djece u toj vojnoj operaciji: Adem Saber al Ghouk, star osam godina i Basil Suleiman Abu al-Wafa, 15. Video koji su objavili palestinski mediji i korisnici društvenih mreža prikazuje snimke s uličnih kamera u Jeninu na kojima se vidi kako je Adem ubijen  iz snajpera.

Šef američkih obavještajnih službi William Burns – direktor CIA-e – ponovno se sastao ove srijede u Dohi s Davidom Barneom, šefom izraelskog Mossada, kako bi analizirali novu fazu primirja, prema izvoru Reutersa. Sjedinjene Američke Države pokušavaju razumjeti koje uvjete Izrael postavlja za ovo novo produženje i postoji li mogućnost da se ono produži nešto više od dva dana koja su dodana na prvobitno dogovorena četiri dana prekida borbi. Na press konferenciji u Bruxellesu, američki državni sekretar Antony Blinken izjavio je da će se "sljedeća dva dana" njegova zemlja usredotočiti na to da "učini sve što je moguće da se produži primirje, kako bismo nastavili dobivati više talaca i dostaviti više humanitarne pomoći u Gazu.” Blinken sutra planira posjetiti Izrael četvrti put od početka rata.

Stanovništvo na Zapadnoj obali živi u stalnom strahu. Posebno u nekim gradovima koje Izrael smatra feudima palestinskog otpora, poput Jenina, na sjevernoj Zapadnoj obali, s oko 50.000 stanovnika. Njih između 11.000 i 14.000, prema raznim palestinskim izvorima, živi u izbjegličkom kampu čija površina ne pokriva ni pola kvadratnog kilometra.

U utorak poslijepodne veliki broj izraelskih vojnih vozila ponovo je ušao u grad i okolinu, dok su snajperisti bili stacionirani na krovovima, a dronovi su nadlijetali zgrade, tvrde zdravstveni izvori koji su željeli ostati anonimni. Luz Saavedra, koordinatorica Liječnika bez granica (MSF) u Jeninu, jedine međunarodne organizacije koja stalno radi u izbjegličkom kampu iu gradu, potvrdila je da je izraelska vojska blokirala ulaz u najveću javnu bolnicu u gradu, Jalil Suleiman, “s vojnim vozilima i snajperima” koji su spriječili ranjenima pristup hitnim slučajevima centra, kojima MSF nudi podršku.

“Od sedmog oktobra”, kazao je dr. Wisam Bakr, direktor bolnice Jalil Suleiman, izraelski vojnici “ne poštuju nikakva pravila”. Ne samo da "sprječavaju ranjenima i pacijentima pristup medicinskoj njezi" tokom svojih racija, već "zaustavljaju kola hitne pomoći, pretražuju ih i odvode ranjene u pritvor", rekao je Bakr.

Snajperisti pucaju direktno na bolnicu, kaže ovaj liječnik. Napad na bolnice, vozila hitne pomoći i zatvaranje ranjenika, čak i ako su borci – sve dok više ne predstavljaju opasnost – može predstavljati ratni zločin. (El Pais)